Islamska država milijunske transakcije obavlja pomoću Bitcoina jer ih je nemoguće pratiti

Foto: FAH

S NAMJEROM da se iz militantne, mračne skupine transformira u priznatu Islamsku državu, vođe te tvorevine uspostavljaju institucije i djelatnosti tipične za svaku državu, kao što su škole, bolnice, a odnedavno i trezor, piše Deutsche Welle.

Islamska država koristi se decentraliziranom tehnologijom plaćanja bitcoinom, a osmislila je i vlastitu valutu - zlatni dinar. Bitcoin je pripadnicima Islamske države zgodan jer je, zbog tehnologije koju koristi, transakcije obavljene bitcoinom gotovo nemoguće pratiti. Samo prošli mjesec, pretpostavlja se, Islamska država na taj je način kasirala više od 20 milijuna eura.

Privatne donacije glavni izvor prihoda

O korištenju digitalnih valuta od strane Islamske države svjesni su i u Institutu Europske unije za sigurnosne studije.

"Sadaka (tradicionalne privatne donacije) je glavni izvor prihoda Islamske države i njeni simpatizeri širom svijeta navodno koriste digitalnu valutu kako bi prebacivali novac na račune koje kontroliraju militanti, umanjujući na taj način rizik da ih se otkrije u tim aktivnostima", napisala je Beatrice Berton, analitičarka EUISS-a.

Prva transakcija u bitcoinima koja se dovodi u vezu s Islamskom državom zabilježena je 2012. godine. Jedan od glavnih teoretičara bitcoina koji bi bio alternativna valuta Islamske države je 17-godišnji Ali Amin. On je poznat i po svom twitter profilu koji je blokiran, a sam Amin je uhićen u američkoj saveznoj državi Virginiji pod optužbom za materijalnu potporu "terorističkoj organizaciji" kroz obuku militanata Islamske države kako da koriste bitcoin i ostanu anonimni. Osuđen je na 11 godina zatvora.

Pročitajte više