"Ispod medijske buke koja ide uz ćirilicu Vlada paralelno radi na zakonskim prijedlozima i rebalansu proračuna"

Foto: Vlado Kos / Cropix

NAKON što su u prvi plan izbili prosvjedi u Vukovaru protiv postavljanja dvojezičnih ploča, u drugi su pale teme poput nezaposlenosti, pada industrijske proizvodnje, povećanja cijene benzina ali i ključa u bravi Centar banke. Skreće li Vlada svjesno pozornost s ovih tema ili se ne zna boriti s onom u Vukovaru?.

Slika policije, barikada, prosvjeda i razbijenih dvojezičnih ploča obišla je ovih dana cijelu Hrvatsku, ali i šire. Borba protiv ćirilice u Vukovaru, prerasla je u borbu između SDP-a i HDZ-a u cijeloj Hrvatskoj, a koplja se lome na vječnom pitanju - tko je kriv ...

"Ne mislim da je to HDZ direktno napravio, ali politička odgovornost je ogromna", izjavio je za Hrvatski radio premijer Zoran Milanović, a nakon što je šef HDZ-a Tomislav Karamarko poručio kako mu je zanimljiv trenutak u kojem su ploče postavljene i poskupljenje benzina istaknuo kao temu o kojoj se uopće nije moglo ništa čuti.

"Ne bave se onim što im je posao, nego se bave, rekao bih, nekim svjetonazorskim pitanjima i bave se kopanjem po našim svježim ranama", rekao je Karamarko.

I doista, povećane su cijene benzina, dobili smo podatke o padu industrijske proizvodnje, a jučer je stigla i vijest o propasti Centar banke. Sve to ipak, uz ćirilicu u Vukovaru, pada u drugi plan. Ima li oporba pravo kada kaže da se, postavljanjem dvojezičnih ploča pod okriljem noći, skreće s gorućih tema?

"Vlada svojom aktivnošću nije skrenula s teme, iako je naravno, ovakvi događaji kao što je Vukovar, ometaju, barem u medijskoj prezentaciji onoga što rade", kaže za Media servis politički analitičar Ivan Rimac koji podsjeća - ispod medijske buke koja ide uz temu ćirilice u Vukovaru, Vlada paralelno radi na određenim zakonskim prijedlozima, ali i rebalansu proračuna.

Sve te teme, koje sada nemaju prostora u medijima, odjednom će zasuti građane koji će se suočiti s posljedicama i na njih negativno reagirati, smatra Rimac.

"To naravno ide na ruku oporbi, koja ovakvim razvojem događaja može biti samo zadovoljna jer će Vlada ući u nove komunikacijske probleme s građanima", kaže Rimac.

Građani za sada samo mogu pratiti borbu između dvije najjače stranke i međusobno prepucavanje oko toga tko je na ćirilici skupio više političkih bodova. Rejting obje stranke na niskim je granama, a ako se ovako nastavi, Rimac je siguran da ćemo dobiti još nervozniju Vladu koja će se teško nositi s rješavanjem problema građana.

A kada je riječ o Vukovaru, reći će mnogi, nije problem u ćirilici već u sustavnom zanemarivanju. Rečenica da se tog grada političke elite sjete jednom u godini, na slučaju dvojezičnih ploča postala je i više nego istinita. Jer tko danas, dok su dvojezične ploče u prvom planu, razmišlja o tome da je Vukovar na samom vrhu ljestvice nezaposlenih.

Pročitajte više