Ispred HNK-a u Zagrebu prosvjed kulturnih radnika: "Branimo svoje dostojanstvo, radna mjesta, plaće i kulturu"

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

ISPRED ulaza u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu danas se održao prosvjedni skup kulturnih radnika pod nazivom "Branimo svoje dostojanstvo, radna mjesta, plaće i kulturu".


Cilj prosvjeda Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi je upozoriti na smanjivanje plaća za 10 do 30 posto, kako kažu, zakonskom prisilom i otkazima kolektivnih ugovora, nakon što su potpisali Temeljni kolektivni ugovor i Dodatak TKU-u i odrekli se regresa, božićnice i dijela jubilarnih nagrada.

Napominju i da su razočarani rušenjem dostojanstva kulturnih radnika prijedlogom da im se ukine zakonsko pravo primjene povoljnijega prava (članak 7. ZOR-a), koje vrijedi za sve druge radnike u Hrvatskoj te 'ugrožavanjem radnih mjesta zapošljavanjem podobnih, a ne sposobnih'.

Na prosvjednom skupu su, uz zaposlenike zagrebačkog HNK, bili i članovi Lada, zaposleni u Muzeju Mimara, Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskom restauratorskom zavodu, a pozvani su i predstavnici drugih sindikata javnih službi, te povjerenici ustanova u kulturi Grada Zagreba.
           

Pročitajte više