Ivan Vrdoljak: Prvi put smo odvojili sredstva za jamstvene i garancijske fondove

MINISTAR gospodarstva Ivan Vrdoljak jutros je u Varaždinu s predstavnicima 11 županija potpisao Ugovore o dodjeli sredstava jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2013. godinu. Ukupna sredstva jamstvenog fonda iznose 18 milijuna kuna, a namijenjena su za izdavanje jamstava u sektorima prerađivačke industrije koji su u nadležnosti Ministarstva gospodarstva.

"Prvi put smo odvojili sredstva za jamstvene i garancijske fondove. 14 županija se javilo na natječaj, međutim, 11 je ispunilo uvjete. Ostalih 6 nisu imali formu u svojim garancijskim agencijama ili razvojnim agencijama, kao ovlasti da mogu izdavati garancije. Ali dobro, ovo je prva godina, pa mogu shvatiti da neki nisu bili spremni za ozbiljno korištenje jamstvenih fondova", istaknuo je Vrdoljak.

Istarska i Varaždinska županija dobile najviše

Budući da recesija već predugo traje, a privatnom sektoru manjka obrtnih sredstava te kreditnog i jamstvenog potencijala za bilo koju novu investiciju, država se morala uključiti, poručio je ministar gospodarstva. Od ukupno 18 milijuna kuna, Istarskoj i Varaždinskoj županiji pripalo je najviše - oko 4,5 milijuna kuna.

"Osnovni motiv je bio da strukturiranim županijama, koje su već to radile i koje već i imaju dosta interesa realnog sektora i komuniciraju na pametan način s realnim sektorom, da onda njima osiguramo sredstva kada vidimo da će ih brzo iskoristiti, a ovi ostali su s manjim iznosima čisto da nauče procedure", poručio je Vrdoljak.

Među 11 županija s kojima su danas potpisani ugovori nema nijedne slavonske županije, požalio se ministar.

"Nekoliko slavonskih županija se javilo na natječaj, ali ne uz uvjete uz koje je to moguće realizirati, da imaju garancijsku agenciju ili razvojnu agenciju registriranu za izdavanje garancija. Ali mislim da će današnja poruka da sljedeće godine, ne bi nijedan ozbiljan župan sebi trebao dozvoliti da propusti šansu pomoći gospodarstvu i realnom sektoru", naglasio je ministar gospodarstva.

Ministar je najavio da će iduće godine sredstva fonda biti još i veća. Župan Varaždinske županije Predrag Štromar najavio je pak što će učiniti s dobivenih 4,4 milijuna kuna.

"S ovih 4,4 milijuna kuna omogućit ćemo 20 milijuna garancija i nekih 40 do 50 milijuna novih kredita",  istaknuo je Štromar.

Pročitajte više