Iz KBC Zagreb o Nori: U Hrvatskoj su svi oblici liječenja iscrpljeni, eksperimentalna terapija jedini je način!

Foto: Facebook

IZ KBC ZAGREB poslali su danas priopćenje o Norinoj bolesti i što se sve pokušalo učiniti u Hrvatskoj, te su poručili kako sada dolazi u obzir jedino eksperimentalna terapija!

Priopćenje iz KBC-a Zagreb donosimo u cijelosti:

"Bolesnica N.Š. u dobi od 5,5 godina liječi se i kontrolira u Zavodu za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb od prosinca 2010. godine zbog zloćudne hematološke bolesti.

Od samog početka uspostavljena je vrlo dobra suradnja djeteta i roditelja s liječnicima, te je započeto liječenje prema međunarodno priznatom protokolu za navedenu bolest, no javljale su se nuspojave i komplikacije liječenja koje su vrlo dobro sanirane.

Ipak bolest se vraćala u tri navrata i svaki put je provedeno liječenje prema međunarodno priznatim protokolima za navedenu fazu i stanje bolesti.

Prema mišljenju Transplantacijskog tima s obzirom na stanje djeteta i nalaze nije postojala indikacija za transplantacijskim liječenjem nesrodnog darivatelja koštane srži, pa je terapija prema navedenim protokolima nastavljena. Nažalost, ni s ovim načinom liječenja nije postignuta kontrola osnovne bolesti (remisija).

Svi oblici liječenja prema jasno dokazanim postupcima koji se primjenjuju u liječenju ovog oblika bolesti su iscrpljeni, te u obzir dolazi ev. primjena eksperimentalne terapije u jednom svjetskom centru koja je u nekim slučajevima pokazala učinak s čime su upoznati i roditelji!"

Pročitajte više