Iz pritvora pušten islamistički vođa Bilal Bosnić osumnjičen za regrutiranje mladića u IS

Screenshot: YouTube

NEFORMALNOG vođu radikalnog islamskog pokreta salafista u BiH Husein Bilala Bosnića sud BiH pustio je u ponedjeljak da se brani sa slobode, nakon dvomjesečnog pritvora u kojemu je bio zajedno s još četiri osobe osumnjičene za financiranje, vrbovanje i novačenje osoba za sudjelovanje i terorističkim akcijama na strani terorističke udruge Islamske države.

Kako je objavio sud BiH, naloženo je ukidanje pritvora te određivanje mjera zabrane putovanja, prijelaza granice i oduzimanja putnih isprava Bilalu Bosniću, Avdulahu Hasanoviću, Enesu Mešiću, Eminu Hodžiću i Ademu Karamuji. Njima se nalaže i zabrana napuštanja boravišta te obvezno javljanje nadležnim policijskim postajama četiri puta tjedno.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, Sud BiH će im odrediti mjeru pritvora.

Istraga u završnoj fazi

Prigodom izlaska iz zatvora vođa radikalnog salafijskoga pokreta u BiH je u izjavi za medije tek izrazio sumnju da je istraga protiv njega namještena.

"Javnosti je poznato da je ovo stvar koju je netko drugi zatražio da bi opravdao neke svoje druge ciljeve", rekao je Bilal Bosnić.

Državno odvjetništvo u ponedjeljak je objavilo da je istraga u ovom slučaju u završnoj fazi, te da se uskoro može očekivati podizanje optužnice protiv osumnjičenih za kazneno djelo javnog poticanja na terorističke aktivnosti.

Vođa radikalnih islamista Bilal Bosnić uhićen je u rujnu pod sumnjom da je organizirao novačenje mladića iz BiH za odlazak na ratišta u Siriji na strani Islamske države. Zajedno s Bosnićem tada je uhićeno ukupno 16 pripadnika radikalnog pokreta. U studenom je u nastavku te akcije uhićeno 11 radikalnih islamista osumnjičenih za povezanost s terorizmom.

Pročitajte više