Iz zrakoplova TransAsia Airwaysa koji se srušio u rijeku izvukli živog 2-godišnjaka

Foto: Hina

U PADU tajvanskog zrakoplova u rijeku glavnom gradu Taipeiju poginule su 23 osobe, a još je 20 nestalih, službeno je objavljeno u srijedu.


Od 58 putnika i članova posade, petnaestero je nekako preživjelo pad aviona ATR 72-600 tajvanske kompanije TransAsia, koji se srušio nedugo nakon polijetanja iz zračne luke Songshan u Taipeiju.

Iz zrakoplova su spasioci izvukli 15 ljudi koji su preživjeli pad, a među njima je bio i dvogodišnji dječak, javlja BBC.

Video s mjesta spašavanja pokazuje kako iz olupine zrakoplova izvlače dječaka, stavljaju ga u čamac za spašavanje i voze na obalu gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne pomoći. Na videu ispod dječaka u rukama drži muškarac okružen drugim spašenim ljudima i spasiocima.

Dramatične snimke od ranije koje su snimili očevici nesreće pokazuju zrakoplov koji vrluda između nebodera gradske četvrti Nanunga i potom krilom udara u most i jedan automobil na mostu preko rijeke Keelunga. Na snimkama se putnici izvlače iz olupine koja pluta rijekom.



Među putnicima bio je 31 kineski turist, objavio je tajvanski turistički ured, a kineski premijer Li Keqiang rekao je da je njegova vlada ponudila Tajvanu pomoć.

"Nikad tako nešto nisam vidio", rekao je jedan dobrovoljac spasilac.

Avion je u padu udario u taksi, a vozač i putnik ozlijeđeni su, javio je CNN.

Posljednja poruka koja je stigla od pilota aviona bio je poziv upomoć. "Mayday, Mayday, otkazao motor", objavio je liveatc.net snimku kontrole leta. Tzv. 'flameout' je otkazivanje motora zbog prekida dotoka goriva ili lošeg sagorijevanja. Dvomotorci obično mogu nastaviti letjeti i ako jedan motor otkaže, a ovaj je avion ima dva motora tvrtke Pratt & Whitney PW127M.


Čelnik tajvanskih civilnih zrakoplovnih vlasti Lin Tyh-ming rekao je da je avion zadnji put bio na kontroli 26. siječnja. Pilot je imao 4916 sati letenja, a kopilot 6922 sata.

TransAsia je treći po veličini tajvanski avioprijevoznik. Na televizijskoj konferenciji za novinare direktor TransAsie Peter Chen duboko se naklonio i ispričao se putnicima i članovima posade.

Riječ je o drugoj nesreći zrakoplova tog tajvanskog avioprijevoznika u nešto više od šest mjeseci. Krajem srpnja 48 osoba je poginulo u zrakoplovu ATR 72 koji se na domaćem letu, nakon tajfuna srušio prilikom slijetanja na maleni otok Penghu, zapadno od Tajvana.

Dionice TransAsie pale su 6,9 posto, što je najveći pad od kraja 2011.

Pročitajte više