Izaslanik UN-a za Siriju se nada da će se mirovna konferencija o Siriji održati u idućim tjednima

Foto: Hina/EPA

IZASLANIK UN-a za Siriju Lakhdar Brahimi izjavio je u petak kako se nada da bi se dugo odgađana mirovna konferencija o Siriji mogla održati u sljedećih nekoliko tjedana unatoč zaprekama, a ruski premijer Dmitrij Medvedev se nada da će se to dogoditi do kraja ove godine.

Konferencija Ženeva-2, čiji je cilj okupiti zaraćene strane za pregovaračkim stolom, opetovano je odgađana zbog sporova među svjetskim silama, podjelama u sirijskoj oporbi i nefleksibilnim pozicijama obje strane. Arapski i zapadni dužnosnici izjavili su ovoga tjedna da međunarodne sile vjerojatno neće uspjeti održati konferenciju u studenome.

Brahimi je izjavio na tiskovnoj konferenciji u Damasku da će otputovati u Ženevu kakao bi se tamo sastao s američkim i ruskim predstavnicima. Kasnije će im se pridružiti predstavnici preostale druge tri stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a - Britanija, Kina i Francuska - kako bi pripremili konferenciju i dogovorili datum njezina održavanja. Na pitanje novinara kada bi se konferencija mogla održati, Brahimi je odgovorio: "Nadamo se da će to biti u sljedećim tjednima, a ne sljedeće godine".

Rusija se također nada da će se međunarodna mirovna konferencija o Siriji održati prije kraja ove godine, rekao je premijer Medvedev. On je pozvao zaraćene strane u Siriji na postizanje kompromisa i kritizirao je oporbu zbog traženja jamstava o odlasku s vlasti predsjednika Bašara al Asada kao uvjeta za pregovore. "Nadam se da će biti moguće održati konferenciju do kraja ove godine", rekao je Medvedev u intervjuu za Reuters u četvrtak kasno navečer. "To velikim dijelom ovisi o pozicijama sirijskih strana", dodao je. Također je istaknuo da je to težak proces te da svi moraju raditi kompromise, uključujući oporbene čelnike i sirijsku vladu.

Pročitajte više