Izbjeglice u kamionima švercaju i kroz Hrvatsku

Foto: FAH

TRAGIČNA smrt 71 izbjeglica, koji su se ugušili u kamionu pronađenom u Austriji, potresla je čitavu Europu i ponovo u fokus javnosti gurnula problem traffickinga. S švercerima ljudima često se susreću i hrvatski granički policajci.

Ilegalni prijelazi granice u raznim prijevoznim sredstvima posebno se često događaju na istoku zemlje, u blizini graničnih prijelaza Bajakovo i Tovarnik, piše Glas Slavonije. U zadnja tri mjeseca razbijene su tri skupine švercera ljudima.

U svakoj takvoj skupini bilo je po nekoliko državljana Hrvatske i Srbije, a zajedno s njima često rade i prevoditelji koji komuniciraju s izbjeglicama. Upravo sada na Županijskom sudu u Osijeku traje suđenje jednoj skupini švercera ljudi, koja je za godinu dana "posla" zaradila 300.000 eura.

Na teritorij Hrvatske ilegalni imigranti obično ulaze sami, u skladu s uputama koje im daju šverceri ljudima, koji ih dočekuju iza granice. Očajne izbjeglice uče da uz pomoć žileta, selotejpa i igle ulaze u kamione na srpskoj strani granice.

Cilj su im kamioni čiji je tovarni prostor zatvoren i označen tzv. carinskim užetom. Šverceri ljudima izbjeglice instruiraju da žiletom prerežu uže, uđu u tovarni prostor, te potom ponovo spoje uže uz pomoć igle i selotejpa, kako ih carinici ne bi primijetili. No, s obzirom da je ovaj način prelaska granice postao dosta čest, granični policajci na kamionima u zadnje vrijeme posebno paze upravo na stanje užeta.

Pročitajte više