Iznenađenje: Godišnji rast industrijske proizvodnje u veljači 1,9%

Foto: freeimages.com

PREMA posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja je u veljači iznenadila zabilježivši rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Nakon razmjerno snažnog pada u siječnju (-4%), prema desezoniranim indeksima, industrijska proizvodnja je na mjesečnoj razini zabilježila rast od 3,4%. S druge strane u odnosu na veljaču prošle godine, prema kalendarski prilagođenim indeksima, industrijska proizvodnja je zabilježila rast od 1,9%.

S obzirom da je u mjesecu ranije zabilježen razmjerno snažan godišnji pad (-5%) promatrano kumulativno u prva dva mjeseca ove godine industrijska proizvodnja je niža za 1,5% u odnosu na isto razdoblje lani, navode analitičari RBA.

Promatrano prema industrijskim granama, u odnosu na isti mjesec 2014. zabilježen je rast proizvodnje intermedijarnih proizvoda te trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (6,9%, 2,5% odnosno 4,9%). S druge strane niža razina proizvodnje ostvarena je kod proizvodnje energije i kapitalnih proizvoda (-3,9% odnosno -1,3%).

Prema djelatonostima, rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini podržan je rastom proizvodnje u kategoriji rudarstva i vađenja (2,5%) te prerađivačke industrije (2,7%) dok je opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježila godišnji pad od 0,9%.

Očekuju se pozitivna kretanja, ali je rast ograničen slabom domaćom potražnjom

Unutar prerađivačke industrije zamjetan godišnji rast zabilježen je u kategoriji proizvodnje duhanskih proizvoda i tekstila (34,9% odnosno 40,5%) te proizvodnje proizvoda od gume i plastike i ostalih prijevoznih sredstava (59,9% odnosno 41,3%) dok je razmjerno snažan pad zabilježen u kategoriji proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-55,4%).

"Podržane niskom bazom u narednom razdoblju očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta pri čemu će zamjetniji rast i dalje ograničavati iscrpljena domaća potražnja. S druge strane unatoč oporavku inozemne potražnje treba imati na umu potrebu za daljnjim jačanjem konkurentnosti hrvatske industrije i izvoza", prognoziraju analitičari RBA.
 

Pročitajte više