Izrael tvrdi da nije otrovao Jasera Arafata: "Nikada nismo donijeli odluku o tomu da mu fizički naškodimo"

Foto: Guliver Image / Getty Images

IZRAELCI su u četvrtak objavili kako nisu otrovali Jasera Arafata, nakon što je udovica palestinskoga čelnika kazala kako su forenzički testovi obavljeni u Švicarskoj pokazali da je umro od trovanja radioaktivnim polonijem 2004.

"Nikada nismo donijeli odluku o tomu da mu fizički naškodimo", rekao je za izraelski radio ministar energetike Silvan Shalom, koji je 2004. bio ministar vanjskih poslova i član užeg sastava vlade.

"Po mojem mišljenju, od ovog se slučaja pravi bura u čaši vode. Čak i da se radilo o trovanju, u to nije bio umiješan Izrael. Možda je netko drugi iznutra o tome razmišljao ili imao računicu to napraviti."

Na okupiranoj Zapadnoj obali, visoki dužnosnik PLO-a ponovno je pozvao na međunarodnu istragu o Arafatovoj smrti. Palestinci su poziv uputili nakon što je u utorak u programu Al-Džazire objavljeno znanstveno izvješće švicarskih znanstvenika utemeljeno na rezultatima istraživanja provedenog na uzorku pokojnikovih kostiju ekshumiranih u studenome prošle godine. Ono je pokazalo neuobičajeno visoku razinu smrtonosnog izotopa polonija.

Palestinci vjeruju da su interes u njegovoj smrti imali Izraelci.

Švicarski znanstvenici: Arafat je progutao smrtonosni polonij i to nije bilo slučajno

Palestinski lider Yasser Arafat progutao je smrtonosni radioaktivni polonij uoči smrti prije devet godina i to nije moglo biti slučajno, priopćili su danas švicarski znanstvenici.

"Ne možete slučajno ili dobrovoljno apsorbirati izvor polonija. To nije nešto što se tek tako pojavljuje u prirodnoj sredini", izjavio je Patrice Mangin, direktor laboratorija koja je obavila analizu Arafatove odjeće.
 

Pročitajte više