Izvanredan nadzor supetarskog suda: 15 sudaca iz Splita tri dana pregledavalo predmete!

Ilustracija: Google maps

ČAK 15 SUDACA iz Splita tri su dana pregledavali predmete supetarskog Općinskog suda, potvrdila je Indexu predsjednica suda Katarina Heinrich. Unatoč invaziji sudaca na Brač, predsjednica Heinrich kaže da nije sigurna da se radi o izvanrednom nadzoru.

"Ne znamo što je bilo"

"Nismo sigurni je li to bio izvanredan ili redovan nadzor. Izvanredni nadzor se nalaže kada za to postoji razlog, a ovdje ga nije bilo", iznenadila nas je sutkinja Heinrich, jer nam je i sama potvrdila da u redovni nadzor dolaze tri suca na jedan dan. 

"Situacija je vrlo delikatna pa vam ne bih to komentirala, nije bio nikakav poseban problem", kazala je Heinrich.

Nadzor naložen jer predsjednica nije predala popis neriješenih predmeta

Index, međutim, ima informacije da je predsjednik Županijskog suda u Splitu Marijan Miletić naložio izvanredni nadzor jer mu predsjednica supetarskog suda, za razliku od predsjednika drugih Općinskih sudova, iz nepoznatog razloga nije dostavila popis neriješenih predmeta.

"Propust je napravljen jer popis nije na vrijeme dostavljen nego par dana nakon roka, ali to je bila jedna specifična situacija. Par mjeseci ranije taj popis je bio dostavljen, pa je sada ponovno zatražen. Meni je bilo žao papira. Sto puta smo to printali i sto puta dostavljali. Uostalom, sada imamo e-spis i jednim klikom popis je dostupan na računalu. Propusta je bilo, ali smatram da se ne radi o nečem da bi se to komentiralo u medijima", kazala je Heinrich.

Od e-spisa u slučaju Kavadur koristi nije bilo

Kada se već spomenula dostupnost neriješenih predmeta, nismo mogli ne primijetiti da tako nije bilo sa slučajem Kavadur koji je četiri godine skupljao prašinu unatoč tome što se radi o višemilijunskoj tužbi protiv privatne tvrtke koju kao direktor vodi Miro Bauk, otac ministra Arsena Bauka.

Predmet je u sudu vođen kao riješen zbog pravomoćnog rješenja o prekidu. Zahtjev Državnog odvjetništva za nastavkom postupka unatoč devet požurnica nije imao nikakvog učinka sve dok Index nije izvukao predmet iz ladice.

Kod takvog stanja stvari, e-spis će imati malo smisla dok sudovi predmete vode kao riješene, ali ne i dovršene. Je li moguće da se još nešto zaturilo poput Kavadura da bi popis neriješenih predmeta iz ovog ili onog razloga možda mogao biti prijeporan?

Predsjednica Heinrich kazala je da nadzor ne može komentirati dok ne budu poznati njegovi rezultati.

 

Pročitajte više