Izvanredno zasjedanje slovenskog parlamenta o izbjeglicama iza zatvorenih vrata

Foto: Hina

SLOVENSKI parlament iza zatvorenih vrata danas vodi raspravu o stajalištima koje će Slovenija zauzeti na današnjem summitu Europske unije i o sigurnosnim problemima koje bi državi izbjeglički val mogao donijeti u budućnosti.

Nakon sjednica parlamentarnih odbora započela je i izvanredna sjednica koju je zahtijevala oporba desnog centra. Opozicija smatra da vlada premijera Mire Cerara, koji prisustvuje zasjedanju, nema odgovor na pitanje o rizicima koji bi mogli uslijediti u budućnosti, nakon što u budućnosti Njemačka zatvori granicu za migrante koji su proteklih dana manjim dijelom prema središnjoj Europi odlazili i preko slovenskog koridora.

Centri za prihvat izbjeglica u Sloveniji danas su gotovo prazni nakon prolaska skoro 4000 izbjeglica i migranata koji su proteklih dana pušteni u Sloveniju.

Ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je jučer nakon raspodjele kvota za dio izbjeglica koji se nalaze u nekim europskim zemljama da je 613 migranata, koliko je kao kvota dodijeljeno Sloveniji, njezin gornji limit.

Prema podacima slovenske policije do sada su od migranata u prolazu azil u Sloveniji zatražilo samo 23 osobe, no opozicija tvrdi da bi se pritisak migranata na slovensku "schengensku granicu" Europe mogao povećati idućih dana i tjedana.

Pritisak na cijelu Europu


Taj pritisak mogao bi pojačano zahvatiti cijelu Europu, zbog interesa bogatih arapskih zemalja koje financiraju njihov put i Njemačkoj nude novce za gradnju 200 džamija, kazao je jučer parlamentarni zastupnik Branko Grims iz oporene Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Slovenska vlada jučer je u priopćenju za javnost navela da je zemlja zbog vala izbjeglica pod velikim pritiskom, ali da kontrolira situaciju.

Ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar rekla je kako Slovenija u slučaju pritiska izbjeglica koji bi ostali na njenom teritoriju može iskoristiti mehanizam dogovoren na ministarskoj razini jučer u Bruxellesu, pa po ostalim zemljama prerasporediti "svoje" prekobrojne izbjeglice.

Premijer Cerar od današnjeg summita EU-a ne očekuje previše. Potvrdio je samo da će se zauzeti za nalaženje zajedničkog europskog rješenja i ponovo razgovarati sa hrvatskim premijerom Milanovićem s kojim je u utorak o problematici izbjegličkog vala u regiji govorio telefonski i da s njim ostaje u kontaktu kako bi se suradnja policija dviju država u aktualnom izbjegličkom valu poboljšala i omogućila protočnost na granici.

Današnje izvanredno zasjedanje slovenskog parlamenta održava se iza zatvorenih vrata, a zaključci će se objaviti popodne.

Pročitajte više