Jakovčević kritizirao prodaju Croatia osiguranja, Linić mu odbrusio: Rezultat vašeg rada je afera "Bankomat"!

Foto: Hina

MINISTRA financija Slavka Linića zasmetala je izjava profesora Drage Jakovčevića, koji je kritizirao odluku o prodaji Croatia Osiguranja. "Croatia osiguranje nije trebalo prodati i dogovorena cijena nije dobra. Baca na ovu transakciju jednu ružnu sjenu, jedna transakcija koja je obavljena nedavno, a to je kupnja Basler osiguranja koje ima 4% tržišta po cijeni od 70 milijuna eura. Kada bi se po istoj cijeni jedan posto tržišnog udjela plaćao Croatia osiguranja, ne zaboravimo, Croatia ima 32 % tržišta, onda bi Adris morao platit 3,4 milijarde kuna više", kazao je Jakovčević.

Iz Ministarstva financija priopćenjem su reagirali na ovu izjavu, a mi ga prenosimo u cijelosti:

"Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila ponudu Adris grupe za kupnju udjela u Croatia osiguranju, koja je za 39,05 posto redovitih dionica najvećeg hrvatskog osiguravatelja ponudila 905 milijuna kuna, odnosno 970,45 eura po dionici, i time platila vrijednost iznad knjigovodstvene. Uz to, ponudila i dokapitalizaciju od 110 milijuna eura što znači ulaganje u bolju budućnost Croatia osiguranja.

Ministar financija Slavko Linić ostao je iznenađen izjavom profesora Jakovčevića, koji se javlja kao zaštitnik i kreator javnog mnijenja i kojega koriste mediji, a posebno iz razloga što se neodgovorno ponaša prema zaštiti novca poreznih obveznika. Profesor Jakovčević u vrijeme HDZ-ove Vlade bio je miljenik Ministarstva financija i član Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke i Hrvatske pošte. Kao rezultat njegova rada u HPB-u nastala je afera "bankomat" (samoposluživanje pojedinih miljenika HDZ-a u banci) s nastalom štetom od 750 milijuna kuna koju su platili porezni obveznici, a zloupotrebom položaja utjecao je na dodjelu kredita koji su postali nenaplativi. Za svoj rad primao je i dodatne dohotke u proteklim godinama. Koristio je svoju poziciju bliskosti s bivšom vlasti, a CO osiguravala mu je studente za poslijediplomski studij.

Kao ministru financija jasno mi je zašto kreatoru javnog mnijenja Jakovčeviću bilo koja privatizacija šteti iz razloga što on za loš rad i zlouporabe više neće na raspolaganju imati novac građana Hrvatske. Na kraju, nadam se da ovakvi kreatori javnog mnijenja neće pojedinim medijima služiti za širenje neistina", stoji u priopćenju koje potpisuje Linić.

Pročitajte više