Jakovina o padu konkurentnosti: Očito drugi rade brže ili bolje

Foto: Hina

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina komentirao je pad Hrvatske za dva mjesta na globalnoj listi konkurentnosti. "Radimo sve što možemo, ali valjda nismo dovoljno brzi", rekao je Jakovina.

"Očito da drugi rade brže ili bolje, znači puno je posla ispred nas. Moramo napraviti sve da u djelu parafiskalnih nameta ali i sporosti birokracije, bilo na državnoj, lokalnoj ili regionalnoj razini učinimo sve da omogućimo realnom sektoru i investicijama da budu što efikasnije. Pokazatelji u našem sektoru za 2014. su ohrabrujući, jako puno posla je ispred nas", rekao je Jakovina.

U Ministarstvu poljoprivrede danas je predstavljen informacijski sustav koji građanima nudi uvid u državno poljoprivredno zemljište te način njegova raspolaganja, obrađene i neobrađene površine.

Hrvatska trenutno raspolaže sa 738.125,52 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, najvećim djelom oranica i pašnjaka. Neiskorišteno je gotovo 60 posto, a najviše slobodnog zemljišta ima u Ličko-senjskoj županiji.

"Prvi puta Republika Hrvatska ima informacijski sustav za praćenje, evidenciju poljoprivrednog zemljišta. Do sad nije bilo ni kvalitetne baze, sve se radilo pješke, na papiru, nije bilo transparentno. Ovaj sustav to daje; brže, kvalitetnije i transparentnije raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i kontrola zemljišta koje dajete u zakup, koncesiju i druge oblike raspolaganja", zaključio je Jakovina.

Jakovina je komentirao i svoje neslaganje s ministrom gospodarstva Vrdoljakom oko industrijske strategije. Nije riječ o odgađanju strategije, ali moramo se dogovoriti i usuglasiti stavove, rekao je Jakovina.

"Govorimo o nizu tehničkih konzultacija i sastanaka između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva ali i ostalih ministarstava koji su uključeni. Želimo imati što bolju strategiju. Smatramo da je i prehrambena i drvno-prerađivačka industrija moraju biti pozicionirane tako da omoguće bolji razvoj", zaključuje Jakovina.

Pročitajte više