Jakovina o sjemenu: Isto se govorilo za sir i vrhnje pa ih imamo

Ilustracija: wikipedia

SEDAMNAEST ekoloških udruga iz Hrvatske pridružilo se europskim kolegama u protivljenju novoj uredbi Europske komisije kojom se propisuje obavezna upotreba standardiziranog i unificiranog sjemena. Udruge traže izuzimanje domaćeg sjemena od pravila obveznog certificiranja te geografskih i kvantitativnih ograničenja, tvrdeći da bi u suprotnom dijelovi uredbe mogli imati dalekosežne negativne posljedice za očuvanje tradicijskih sorti bilja.

Ako Europski parlament prihvati tu uredbu, najviše će stradati mala tradicijska gospodarstva i ekološki poljoprivrednici, smatraju udruge, koje su za danas najavile konferenciju za novinare na kojoj će upozoriti kako bi prihvaćanje ove uredbe moglo ostaviti katastrofalne posljedice na očuvanje domaćih sorti. To će obrazložiti i u otvorenom pismu, kojeg šalju hrvatskim europarlamentarcima. Resorni ministar Tihomir Jakovina pokušava smiriti tenzije.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otklanja bojazni ekoaktivista.

"Povući ćemo paralelu sa sirom i vrhnjem za koje se isto tako govorilo da nećemo više imati na našim placevima mogućost kupovine, pa imamo. Tako da i ovo neće biti baš tako striktna primjena kako se tumači", poručio je resorni ministar.

"Ne vidim tu nikakve velike probleme za sortne liste. Sve ostalo će pokriti potrebe naših poljoprivrednika. Hrvatska se odredila kao 'GMO free'zemlja, takav materijal ne želimo. Za sve ostalo ne bi trebalo biti značajnijih problema", kazao je Jakovina ranije.

EK o sjemenu: Procedure se pojednostavljuju

Povjerenik Europske komisije za sigurnost hrane i zaštitu potrošača Tonio Borg objasnio je danas u Bruxellesu da se reforma direktive koja govori o upotrebi i označavanju biljnog sjemena odnosi prije svega na poboljšanje sigurnosti, a da su pravila registracije praktički ostala ista.

Borg je objasnio kako je bilo potrebe za reformom ove direktive zbog više razloga. "Naša je poljoprivreda suočena s nizom prijetnji, prije svega zbog globalizacije i klimatskih promjena javljaju se nove vrste štetočina. Ovaj akcijski plan stoga će se baviti tim prijetnjama i nastojat će se poboljšati režim zaštite, povećat će se nadzor porijekla sjemenskog materijala. Također uvodi se sustav ranog otkrivanja pojave novih vrsta štetočina, kao i prvi put u povijesti mogućnost da uzgajivači dobiju financijske kompenzacije, odnosno odštete u slučaju da se suoče s tim problemom", rekao je Borg te dodao da želi demantirati medijska nagađanja, budući da se o promjeni direktive u zadnje vrijeme puno piše. Tvrdi da će pravila ostati ista, a procedure će biti jednostavnije.


"Kada je riječ o tradicionalnom sjemenu, registracija će ostati ista kao i dosada. Znači, ne uvodimo nove procedure, registracija ostaje kao što je bila, a ukida se testiranje. Osim toga, naknade i davanja bit će smanjena. Kada je riječ o mikropoduzećima naknada će iznositi 0 eura. Ako su u pitanju tzv. tržišne niše, a to je vezano uz mala poduzeća, registracije neće biti uopće. Dakle, kod tradicionalnog sjemenja registracija ostaje ista, ukida se testiranje, a u nišama nema više ni registracije", rekao je resorni povjerenik Europske komisije.

Prof. Kolak: Ovo je smrt za hrvatsku bioraznolikost

Profesor Ivan Kolak sa Zavoda za sjemenarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta tvrdi kako nijednu vlast dosad nije zanimala zaštita hrvatskih autohtonih sorti, pa tako jedini u Europi nemamo nacionalnu banku biljnih gena. Smatra da je uredba tek kopija američkog zakona o GMO-u.

"Nije to polako izumiranje, to je smrt hrvatskom sjemenu, sjemenarstvu i rasadničarstvu. Pristaša sam da se pokuša spasiti, što se spasiti da. Jer ovo je neprocjenjivo blago RH, koje će se ovim zakonom zapravo poništiti. To je katastrofa nad katastrofama. A vjerujte mi i to, da je vrijednost hrvatskih biljnih genetskih vrela, financijski veća no što je novca u Hrvatskoj narodnoj banci", slikovit je prof. Kolak.

Iz resornog ministarstva, pak, priopćenje u kojem uz ostalo ističu kako službena objava spomenute Uredbe nije planirana u sljedeće dvije godine.
 

Pročitajte više