Jakovina opet branio novi zakon: Starim zakonom smo od 890 tisuća u funkciju stavili samo 260 tisuća hektara državnog zemljišta!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina u Gudovcu je na Pčelarskom sajmu još jednom prokomentirao novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojem većina poljoprivrednika zamjera što na prvo mjesto stavlja gospodarski program. No, Jakovina je jasan, ne radi se razlika između velikih i malih.

"Gospodarski program je bauk s kojim određene interesne skupine žele pokazati prijedlog novog zakona lošim. Hoćemo se vratiti na stari zakon gdje smo u deset godina od 890 tisuća hektara državnog zemljišta, u funkciju stavili samo 260 tisuće?" upitao je Jakovina. Na pitanje hoće li smanjiti vodnu naknadu kod legalizacije, što je nedavno zatražio bjelovarski-bilogorski Odbor za poljoprivredu, Jakovina nije dao konkretan odgovor.

"Razmatramo i tu mogućnost, u pripremi samog zakona smo aktivno radili s kolegom Vrdoljakom i mislimo da smo dali dobar prijedlog zakona. Moramo omogućiti legalizaciju poljoprivrednih objekata jer bez legaliziranih gospodarstava nećemo biti u mogućnosti aplicirati s novim projektima i programima" poručio je Jakovina. Konkretnije su vijesti dobili pčelari kojima se neće rezati potpore, pa i ove godine na raspolaganju imaju 18 milijuna kuna.

Pročitajte više