James Holmes kriv za masakr u Aurori, prijeti mu smrtna kazna

Foto: Guliver Image / Getty Images

SUD U gradu Centennialu, u američkoj saveznoj državi Colorado, proglasio je Jamesa Holmesa, ubojicu koji je počinio masakr u kino dvorani u Aurori 2012. godine, krivim po svih 165 točaka optužnice za ubojstva i pokušaje ubojstva.

Čitanje presude trajalo je sat vremena, a čitavo to vrijeme članovi obitelji ubijenih i ranjenih u grobnoj su tišini upijali svaku riječ suca Carlosa Samoura Jr., prenosi The New York Times. Ovo je suđenje, piše Times, bilo jedno od najkompleksnijih u povijesti savezne države Colorado i trajalo je 10 tjedana.

Poroti, u kojoj je sjedilo devet žena i troje muškaraca, trebalo je 12 sati da donese presudu po kojoj Holmesa proglašavaju krivim po svim točkama optužnice.

 


 

Presuda se tek treba donijeti. Očekuje se da će to potrajati tjednima. Tužitelji su tražili smrtnu kaznu i dobri su izgledi da će je i dobiti. O tome će opet odlučivati porota, koja sada mora procijeniti težinu i prirodu njegovih postupaka, kako bi odlučila hoće li ga poslati u smrt ili u doživotni zatvor.

Holmesov odvjetnik na sudu je tvrdio da je njegov klijent imao nervni slom, te da je bio pravno neuračunljiv kada je počinio masakr u Aurori, u kojem je 12 osoba ubijeno, a 70 ih je ranjeno.

Odvjetnik je tvrdio da Holmes nije imao kontrolu nad svojim mislima ni postupcima, a argument u korist Holmesovog ludila je i činjenica da je za ubojstva bio inspiriran Jokerom, negativcem iz filma o Batmanu "Vitez tame". No, tužitelji su uspjeli dokazati da je Holmes, iako doista jeste mentalno bolestan, ubojstva pomno isplanirao i znao je točno što želi postići. 

Pročitajte više