Janša priznao: Sloveniji prijeti bankrot

NJEMAČKI Financial Times piše kako bi Slovenija uskoro mogla postati šesta država kojoj će sa svojim fondovima morati u pomoć priskočiti EU, a mogući bankrot čak spominje i premijer Janez Janša.

Janša je tijekom vikenda upozorio da bi mogli bankrotirati. "Ukoliko u listopadu ne uspijemo prodati obveznice, prijeti nam bankrot", kazao je Janša te dodao kako je danas Sloveniji "gotovo nemoguće" se zadužiti na svjetskim financijskim tržištima.

Agencije im spustile rejting, BDP pao 3,2 posto

Ovo je bio prvi puta da Janša javno progovara o mogućem bankrotu Slovenije. Do sada je vlada stalno ponavljala da je sposobna nositi se sa problemima. Početkom kolovoza su tri najveće svjetske kreditne agencije, Standard & Poor's, Fitch i Moody's, snizili kreditne rejtinge naših susjeda.

U drugom tromjesečju je slovenski BDP pao za 3,2 posto, što je više nego su stručnjaci očekivali. Desetogodišnje obveznice se prodaju uz kamatu od 6,9 posto, što se može usporediti sa posrnulom Španjolskom koja se zadužuje po stopi od 6,8 posto i Italijom čiji kamate su 5,8 posto.

Njemački FT piše kako je Janšin poziv u pomoć možda izazvan i problemima u vladajućoj koaliciji koja se ne može dogovoriti o reformama. Die Presse prenosi Janšine riječi da Slovenija sredinom sljedeće godine mora odjednom platiti dvije milijarde eura dugova i kamata. "To će biti nemoguće ako na jesen ne prihvatimo nužne mjere", kazao je Janša, piše Die Presse.

Pročitajte više