Japanski car šest sati proveo na operacijskom stolu: Uspješno mu ugrađen bypass

DUŽNOSNICI japanskog cara Akihita priopćili su kako je operacija srca bila uspješna, te da je caru ugrađen bypass. Operacija je trajala šest sati, prenose svjetske agencije.

U pratnji supruge, carice Michiko, 78-godišnji je monarh u bolnicu tokijskog sveučilišta stigao nedugo nakon deset ujutro po lokalnom vremenu u petak.

Operacija ugradnje bypassa najavljena je prošle nedjelje kada su rezultati ranije objavljenih pretraga pokazali kako car ima sužene krvne žile.



Lokalni list Jiji Press prenio je kako bi, ako postoperativni tok prođe bez ikakvih komplikacija, japanski car iz bolnice trebao biti otpušten za otprilike dva tjedna, no Akihitijeva palača takve informacije nije službeno potvrdila.

Za vrijeme operacije i oporavka monarha, službene će dužnosti preuzeti njegov prvi sin princ Naruhito. Premijer Yoshihiko Noda bio je jedan od tristotinjak osoba koje su posjetile palaču i upisale svoje ime u knjige koje su postavljene kako bi se u njima Akihitu izrazile želje za brz oporavak.

U posljednje vrijeme zdravlje monarha je narušeno. Akihito, koji je tron preuzeo 1989 nakon smrti svog oca Hirohita, u studenom prošle godine proveo je 19 dana u bolnici zbog blage upale pluća, a 2003. operiran je zbog raka prostate.

Njegov najmlađi sin, princ Akishino je predložio kako bi se trebala održati rasprava o uvođenju dobi u kojoj bi čelnici zemlje trebali otići u mirovinu.

Pročitajte više