Japansko veleposlanstvo u Muzeju Mimara u Zagrebu danas organizira Dan Japana

Foto: Promo plakat

JAPANSKO veleposlanstvo u Muzeju Mimara danas organizira Dan Japana, a posjetitelji će se moći upoznati s tradicijom, ali i suvremenom stranom te dalekoistočne države kroz demonstraciju ceremonije pripreme čaja i ikebane te kroz japansku kuhinju, borilačke vještine, modnu reviju i po prvi puta anime-cosplay show - kostimirane likove iz filma.

Japanska ceremonija čaja jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih oblika japanske kulture, a uključuje različite elemente poput umjetnosti, duhovnosti, filozofije, zajedništva i gastronomije, ističe japansko veleposlanstvo koje Dan Japana organizira četvrtu godinu za redom.

Čaj su u Japan donijeli zen svećenici, a postupak pripravljanja i posluživanja čaja postao je poznat kao "cha-do" ili "put čaja". Tijekom ceremonije razgovor je sveden na minimum, i u pravilu je vezan uz sam čaj, a ceremoniju će predstaviti Yumiko (Sôyu) Murakami, majstorica čaja škole Urasenke, inače predsjednica neprofitne Udruge tradicionalne japanske kulture.

Ikebana - cvijeće koje živi, tradicionalna je japanska umjetnost koja se prakticira već više od 600 godina, a sadrži simboličke i filozofske značajke. Krajem 19. stoljeća ikebana prestaje biti umjetnost kojom se bave isključivo muškarci, a danas u Japanu postoji preko dvije tisuće različitih službeno registriranih škola ikebana.

Posjetitelji će moći vidjeti i demonstraciju pripravljanja sushija - riže začinjene octom s dodatkom ili pomiješane sa sirovom ribom, kozicama, povrćem ili omletom. Sushi se pojavio u gradu Edo, današnjem Tokiju, u 19. stoljeću i prodavao se na štandovima na ulici kao međuobrok, a danas postoji mnogo različitih inačica sushija.

Borilačke vještine jedan su od najprepoznatljivijih elemenata japanske kulture, a njihov smisao nije sama borba već vježbanje samokontrole i postizanje sklada između duha i tijela. Na Danu Japana bit će predstavljeni aikido, judo, karate i kendo.

Cosplay je skraćenica sintagme "costume play" koja označava kostimiranje u likove iz filma, serije, igre, animea, mange, stripa i sl., a posjetitelji će se moći upoznati i s japanskom supkulturnom pop scenom i kreativnim uličnim stilovima koja se na Zapadu opisuje kroz termin "Harajuku". Harajuku je, inače, područje Tokija poznato kao okupljalište mladih odjevenih u svoje modne kreacije.

"Japanskom supkulturnom scenom uglavnom dominira ženstvenost i izgled slatkoće, za razliku od zapadnih supkultura kojima dominira rock'n'roll i žestina. Japansko 'slatko lice pobune' je stoga vrlo privlačno i mladima na Zapadu jer pruža nove načine pogleda na društvo i osobnog izražavanja identiteta. Iz tih razloga japanska se moda danas snažno širi svijetom, uključujući i Hrvatsku", ističe japansko veleposlanstvo u pozivu.

Pročitajte više