Je li Milanovićeva vlada pokušala zataškati aferu ili su samo lijeni i nesposobni?

Foto: HNS (Facebook)

"NE MOGU vjerovati da je to istina", čudio se Zoran Milanović još ovog tjedna k'o pura dreku aferi zbog koje je ostao bez još jedne ministrice u svojoj Vladi.

Andrea Zlatar Violić, još malo pa bivša ministrica kulture, iz Banskih dvora, podsjećamo, mora otići jer je blagajnu institucije kojoj je bila na čelu tretirala kao bankomat: uzimala je akontacije za službena putovanja na koja nije otišla pa novac nazad u proračun vraćala u ratama. Beskamatno, naravno.

"Ovo što čitam u medijima je neobično", zabezeknut je bio Milanović, te najavio kako očekuje da će se cijeli slučaj kroz tjedan dana riješiti. Premijerova reakcija možda bi bila i prirodna, da nije debelo zakašnjela.

Afera otkrivena još prošle godine

Izvješće Državne revizije, koje je razotkrilo marifetluke ministrice Zlatar Violić, datira još iz rujna prošle godine. U listopadu prošle godine o detaljima tog izvješća pisali su više-manje svi mediji.

Očitovala se tada i sama Zlatar Violić. Evo što je kazala novinarima na Markovu trgu uoči sjednice Vlade RH 30. listopada prošle godine:

"Tu se ne radi ni o kakvom bankomatu. Nema nikakvih razloga da zaposlenici, naročito ne ministarstva, budu optuženi za takvu stvar. Ne znam odakle vam takav argument. Sav novac je u potpunosti evidentiran. Došlo je do kašnjenja, ali sav novac je evidentiran i apsolutno nema nikakvih dugova".

Ministri ne čitaju dokumente koji su im na stolu

Ako su Milanoviću, ali i liderima HNS-a Vesni Pusić i Ivanu Vrdoljaku, koji su također "šokirani" aferom stranačke kolegice Zlatar Violić, tada i promakli medijski napisi i ministričine izjave, novu priliku da utvrde gradivo imali su kada im je izvješće Državne revizije završilo na stolu.

Vlada RH je, naime, 11. veljače ove godine donijela odluku kojom "predlaže Hrvatskom saboru da prihvati Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2014. godinu". To izvješće u Sabor je dostavljeno još 15. prosinca prošle godine, a jedini političar u Hrvatskoj koji ga je, kako se čini, detaljno proučio je HDZ-ovac Goran Marić.

"Nalaz za 2013. zahtijeva izvanrednu sjednicu Vlade, jer piše da jedan ministar uzima akontaciju za službena putovanja i ne otputuje, a i dalje duguje ministarstvu. Kada se to otkrije u reviziji, onda mu se skida šest mjeseci s plaće, a za službena putovanja kad otputuje nema računa uopće o učinjenim troškovima. Jednokratno uzme iz državnog proračuna i ne vraća dok ga se ne uhvati. Kad ga se uhvati vraća u ratama bez kamata. Sjajno", rekao je Marić u Saboru prošli četvrtak.

Ili su nesposobni, ili zataškavaju aferu

Ministrica Zlatar Violić, dakle, Vladu ne napušta zbog afere u koju se uplela, već zato što se jedan saborski zastupnik ipak udostojio pročitati dokument koji mu je dostavljen na stol. Milanović i njegovi ministri to ili nisu učinili, ili su se pravili ludi i nadali se da nitko neće primijetiti da je Zlatar Violić "posuđivala" novac iz državnog proračuna. Članovi Vlade su, dakle, ili lijeni i nesposobni, ili zataškavaju nezakonite radnje. Kada to pročita u medijima, Milanović neće moći vjerovati da je to istina.

Pročitajte više