Jean-Marie Le Pen sakrio 2.2 milijuna eura na tajnim računima u Švicarskoj

Foto: Hina

JEAN-MARIE Le Pen, vremešni osnivač francuske Nacionalne fronte, sakrio je 2.2 milijuna eura na tajnom računu u Švicarskoj, tvrdi izvješće objavljeno na istraživačkom portalu Mediapart.

Vijest stiže u trenutku otvorene svađe između Le Pena i njegove kćeri Marine koja predsjeda strankom i koja je također suočena s nizom istraga oko privatne imovine i financiranja kampanje.

Le Pen "je imao tajni račun u HSBC-u, kao i banci CBH kroz zakladu za koju je zakonski odgovoran njegov sluga, Gerald Gerin," navodi Mediapart.

"Od 2.2 milijuna eura pohranjenih na računu zaklade, 1.7 milijun je čuvan u obliku zlatnih poluga i kovanica," dodaje izvješće prema kojem su tužitelji iz Nanterrea (zapadno od Pariza) informaciju dobili od specijalne jedince za suzbijanje pranja novca iz Tracfina.

CBH i HSBC nisu odgovorili na upit AFP-a o optužbama, a komentar je odbio dati i Le Pen.

"Ja ne znam je li to istina, ali poznajući Jean-Marie Le Pena, meni bi bilo čudno da su optužbe točne," izjavio je potpredsjednik Nacionalne fronte Florian Philippot za francusku televiziju iTELE. "Ja sam razgovarao s Marine Le Pen. Ona je također vrlo iznenađena i ne zna ništa o navodima. Poput ostatka nas i ona čeka objašnjenje Le Pena".

Jean-Marie i Marine Le Pen predmet su istrage Europskog parlamenta od 2013. godine zbog neprijavljene imovine u vrijednosti od 1.1 milijuna eura. Vodi se i odvojena istraga oko financiranja kampanje nakon što je Marine preuzela vodstvo u Nacionalnoj fronti.

Stranka je nedavno odbacila optužbe da je primila novac u  zamjenu za podršku politici ruskog predsjednika Vladimira Putina iako je dogovorila zajam u iznosu od 9 milijuna eura ostvaren kroz češku banku u ruskom vlasništvu.

> Francuskim radikalnim desničarima nitko osim Rusa "ne želi posuditi ni centa"

Pročitajte više