Jedan od bjegunaca u protuterorističkoj akciji predao se belgijskoj policiji

Foto: Hina

JEDAN od dvojice muškaraca za kojima je nakon protudžihadističke operacije u Belgiji pokrenuta potraga u Španjolskoj, nosio je u Belgiji elektronsku narukvicu i u utorak se predao tamošnjoj policiji, izvijestilo je belgijsko državno odvjetništvo.

Muškarac, identificiran kao Abdelmounaim Haddad (21), predao se u utorak policiji u Molenbeek-St. Jeanu, prigradskom naselju Bruxellesa. Tu je informaciju, koju su objavile flamanske tv-mreže VRT i VTM, potvrdilo savezno državno odvjetništvo, prenosi belgijska novinska agencija Belga.

Mladić koji nosi elektronsku narukvicu, bio je kod kuće. Policija ga je saslušala u utorak navečer. Sudac istrage treba odlučiti hoće li mu odrediti pritvor.

Savezno državno odvjetništvo će u srijedu objaviti priopćenje o tome.

Drugi muškarac za kojeg se sumnja da je pobjegao u Španjolsku, osamnaestogodišnji Nizozemac identificiran kao Zaid Koullis, još nije pronađen. Nizozemska policija je u utorak izvršila pretres u njegovu domu u Utrechtu, navodi odvjetništvo.

Jednog uhitili u Grčkoj

"Policija je zaplijenila računala i mobitele", dodaje državno odvjetništvo, istaknuvši da je njegova putovnica pronađena u Verviersu, na istoku Belgije, gdje je belgijska policija u četvrtak izvela protudžihadističku operaciju u kojoj su ubijene dvije sumnjive osobe.

Nestanak mladog Nizozemca roditelji su bili prijavili u rujnu. Vlasti su počele istragu o "navodnom sudjelovanju u terorističkim zločinima".


Španjolski istražitelji su se bojali da bi ta dvojica preko Španjolske i Turske mogla ući u Siriju.

U protuterorističkoj akciji u Belgiji uhićeno je 13 osoba. Pet je optuženo za "članstvo u terorističkoj skupini". Tri su u pritvoru i u srijedu se trebaju pojaviti pred sudskim vijećem u Bruxellesu koje odlučuje o njihovu zadržavanju u pritvoru.

I u Francuskoj su uhićena dva bjegunca čije je izručenje zatražila Belgija. Drugi osumnjičenik, za kojeg se sumnja da je povezan s tom ćelijom, uhićen je u subotu u Ateni. Pristao je da ga se izruči Belgiji kako bi ondje "dokazao svoju nedužnost".

Pročitajte više