Rusi masovno nadiru, Ukrajinci očajni, stiže moćno oružje. Slijedi ogromna bitka

Foto: EPA

Iako Ruska Federacija opovrgava te glasine, sve se češće govori o mobilizaciji 300.000 novih vojnika do početka lipnja. Svrha bi bila nova ofenziva, kako Rusija ne bi dozvolila ukrajinskoj vojsci da dođe do predaha i usvoji novi paket vojne pomoći. Ukrajinska je vojska trenutno u defenzivi na svim dijelovima fronte te se osjeća manjak streljiva, ali i ljudstva.

S druge strane, iako ni ruska strana nema dovoljno snage za pokretanje ofenzive velikog razmjera, jasna je i očita razlika u topničkom streljivu, dalekometnim projektilima, bespilotnim letjelicama i sl. Sudeći po trenutnim naporima ruske vojske, ne postoji velika mogućnost da zauzmu čak ni Časov Jar u neko dogledno vrijeme, ako se ukrajinske snage ne povuku iz tog gradića.

Vojna pomoć

S druge strane, za Ukrajinu su stigle dobre vijesti u kontekstu vojne pomoći. Odmrzavanjem vojne pomoći SAD-a, Ukrajini bi trebali stići prijeko potrebni projektili za protuzračnu obranu. Ipak, iako je ta vijest dočekana s puno pompe u Ukrajini, na Zapadu postoje nešto drugačija tumačenja.

Šef europskog odbora u Bundestagu Anton Hofreiter strahuje da bi ova pomoć Ukrajini mogla biti "posljednji paket pomoći za jako dugo vremena." Smatra se da je američka potpora Ukrajini postala previše neizvjesna i da Europa "mora učiniti više."

Američka pomoć Ukrajini neće omogućiti da preokrenu rat, već samo da zaustave ili uspore ruske snage. Analitičari smatraju da će se ovim paketom pomoći tek kupiti malo vremena za rješavanje nedostatka vojnog osoblja te da će pomoći Ukrajini da zaštiti kritičnu infrastrukturu od raketnih napada.

Prema analitičarima, trenutna pomoć SAD-a i Europe Ukrajini pomaže da izdrži oko godinu dana. Naravno, to ne znači da će zapadni saveznici napustiti Ukrajinu nakon godinu dana, ali je jasno da postoji neizvjesnost i nejasna vojno-strateška politika Zapada prema Ukrajini, što sigurno ide Rusiji u korist.

S druge strane, prema nekim analitičarima, Ukrajina se ovim paketom vratila u život. Opet ima relativno dovoljno resursa za obranu. Međutim, Ukrajina, bez obzira na najave i raznorazne pokušaje, neće ostvariti ravnopravnost u broju tenkova ili aviona.

Situacija na fronti

Ruske snage nastavljaju s potiskivanjem ukrajinskih snaga iz smjera Avdijivke. Trenutno je mjesto najvećih sukoba selo Očeretino. Prema dostupnim informacijama, ruske snage su probile ukrajinske linije zbog toga što je jedna ukrajinska brigada napustila položaj, iako joj za to nije izadana zapovijed. Iako su tu vijest prenijeli i neki ukrajinski mediji, nema službene potvrde, no ruski prodor je potvrđen.

Iako se naizgled radi o malom i nebitnom mjestu, zbog gubitka Avdijivke, Očeretino je sada ključna obrambena točka ukrajinskih OS sjeverno od Avdijivke. Budući da se nalazi na uzvisini, gubitak Očeretina bi stvorio prijetnju za ukrajinske trupe jer bi se mogli naći pod udarom iz više smjerova.

Također, ruska strana nastavlja s raketiranjem ukrajinskih gradova. U Odesi je pogođena lučka i industrijska infrastruktura, dok su industrijska i energetska postrojenja u Harkivu pod permanentnim, svakodnevnim udarima. Često u tim udarima stradaju i civili. Ministar obrane RF-a Šojgu je najavio da će ruska vojska "pojačati intenzitet napada na logističke centre i baze za skladištenje zapadnog oružja." To je rečeno u kontekstu odmrzavanja američke pomoći Ukrajini.

Ukrajinska mobilizacija

Najvažnija vijest ovih dana u Ukrajini je najava nove mobilizacije. Predsjednik Zelenski stalno naglašava opasnost od ruske mobilizacije (za što postoji realna mogućnost) kako bi mobilizirao stanovništvo Ukrajine. Nedavno je izglasan zakon u kojem se dob za mobilizaciju spušta na 25 godina. Predsjednik je naglasio kako su ukrajinskim snagama potrebni borci u dobroj fizičkoj spremi i koji razumiju tehnologiju. Naglasak je stavljen na operatere bespilotnih letjelica, stručnjake za kibernetičku sigurnost itd. 

Naglašava se također da će situacija biti teška u bliskoj budućnosti. Šef obavještajne službe Kiril Budanov bio je još konkretniji te je izjavio kako će se Ukrajina s teškom situacijom suočiti sredinom svibnja. S obavještajne strane je to zanimljivo jer u to vrijeme predsjedniku Ukrajine prema Ustavu ističe mandat, no kako su izbori odgođeni, on će i dalje obnašati dužnost.

Ukrajinske vlasti tvrde da će ruska strana koristiti tezu o "nelegitimnosti Zelenskog" kako bi dodatno destabilizirala krhku političku situaciju u zemlji. Upravo je novi zakon o mobilizaciji postao jedna od glavnih vijesti kako u Ukrajini, tako i na Zapadu.

Ukidanje izdavanja dokumenata u inozemstvu

Ukrajinske su vlasti izglasale zakon prema kojem se prestaju izdavati dokumenti muškim ukrajinskim državljanima u inozemstvu. Uglavnom je riječ o ukrajinskim putovnicama, koje se izdaju u raznim konzulatima. Ta odluka je izazvala sukobe u ukrajinskim konzulatima po inozemstvu. U konzulatu u Varšavi se stvorio veliki red te su ljudi nasrnuli na službenike jer su odbijali muškarcima izdati već izrađene dokumente.

Ipak, iz kabineta Ureda predsjednika može se čuti samo da neće više biti izdavanja dokumenata na daljinu. Savjetnik predsjednika Podoljak je rekao da su "neki građani prestali obavljati svoje obveze prema državi" i  zbog toga Ukrajina ukida uslugu izdavanja dokumenata na daljinu. Ono što je problematično jest da su ukrajinski državljani koji se nalaze u inozemstvu već uplatiti izradu dokumenata i to po tri puta većoj cijeni od regularne, a sada ne mogu doći do svojih dokumenata.

Kako će se to u izvjesno vrijeme riješiti, zasad nije poznato. No, teško je vjerovati da će ukrajinske vlasti uspjeti u naumu da vrate dio muškog stanovništva podobnog za mobilizaciju. Iako pritisnuti, vrlo vjerojatno će ukrajinski državljani u inozemstvu gledati alternativne opcije za izbjegavanje mobilizacije. S druge strane, jasno da se Ukrajini žuri mobilizirati, kako ne bi izgubila bitku s vremenom jer ruska strana nastavlja rat istim tempom te da pritom više ne želi pustiti preostali dio svojih državljana van zemlje bez kontrole. Kazne će biti sve rigoroznije, a zahtjevi sve teži. No, pitanje je koliko se ovakvim planom postiže željeni efekt.

Pročitajte više