Jedan od najpoznatijih svjetskih ateista o pedofiliji: "Blago dodirivanje djece ne treba oštro osuđivati"

Screenshot: YouTube

RICHARD DAWKINS, jedan od najpoznatijih svjetskih ateista, izazvao je zgražanje javnosti svojim izjavama o pedofiliji, kojima sugerira da su nedavno razotkriveni pedofilski skandali "prenapuhani". U intervjuu za magazin "The Times" 72-godišnji Dawkins je izjavio da ne može osuditi "blagu pedofiliju" koju je doživio u jednom internatu kada je bio dijete.

Prisjetio se kako ga je u nekoliko navrata, tijekom 1950.-ih, u internatu u Salisburyju, jedan od učitelja povukao na koljena i zavukao mu ruku u hlače. Dodao je i da je isti učitelj seksualno zlostavljao drugu djecu u internatu, ali da smatra da im "nije nanio dugotrajnu štetu".

"Svjestan sam da ne možemo osuđivati zločine ljudi iz prošlosti prema današnjim standardima. Jednako kao što ne možemo ljude iz 18. i 19. stoljeća osuđivati za rasizam na isti način na koji bismo osudili modernog čovjeka za rasizam, ja gledam nekoliko desetljeća unatrag na svoje djetinjstvo i vidim stvari poput kažnjavanja štapom, poput blage pedofilije, i ne mogu ih osuditi na temelju istih standarda kao što bih ja ili bilo tko to učinio danas", kazao je Dawkins.

Dodaje kako su najteži oblici pedofilije silovanje, pa čak i ubojstvo, te da ih se ne treba stavljati u isti koš s "blagim dodirivanjem". Njegove izjave naišle su na žestoke kritike javnosti.

Peter Watt, direktor za zaštitu djece pri britanskom Nacionalnom društvu za sprečavanje okrutnosti prema djeci kaže: "Gospodin Dawkins, čini se, smatra da bi takve zločine trebali osuđivati na drugačiji način samo zato što su se dogodili prije mnogo godina. Ali svi znamo da žrtve seksualnog zlostavljanja posljedice osjećaju i danas, bez obzira na to što je prošlo više od 50 godina".

Pročitajte više