Zapadni i arapski dužnosnici sastaju se u Rijadu zbog krize u Gazi

Foto: EPA

Očekuje se da će se visoki zapadni i arapski dužnosnici sastati sljedeći tjedan na marginama gospodarskog foruma u Rijadu kako bi razgovarali o višemjesečnom ratu u Pojasu Gaze, objavio je dpa, pozivajući se na diplomatske izvore.

Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Egipta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana sastat će se u ponedjeljak u Rijadu sa svojim američkim, njemačkim, britanskim, francuskim i talijanskim kolegama, rekli su izvori.

"Sastanak zbog formiranja jedinstvenog arapskog stajališta"

"Arapski dužnosnici, uz predstavnika Palestinske samouprave, sastat će se danas kako bi formulirali jedinstveno arapsko stajalište prije sastanka u ponedjeljak", rekli su za dpa anonimni izvori.

Palestinski dužnosnik neće prisustvovati razgovorima s najvišim zapadnim diplomatima, dodali su izvori. Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri otputovao je danas u Rijad, rekli su izvori iz zračne luke Kairo.

Saudijska Arabija je u nedjelju i ponedjeljak domaćin međunarodnog gospodarskog foruma u Rijadu.

Hamas: Proučavamo izraelski prijedlog

Međunarodni pregovori odvijaju se u jeku straha od planirane izraelske ofenzive na grad Rafah u Gazi i obnovljenih napora da se postigne dogovor o taocima i prekidu vatre.

Visoki dužnosnik Hamasa rekao je danas da islamistička militantna skupina proučava izraelski protuprijedlog u vezi s takvim dogovorom.

"Hamas će ispitati ovaj prijedlog i odgovoriti", objavio je na Telegramu Halil al Haja, zamjenik čelnika političkog ogranka skupine u Gazi.

Dodao je da je izraelska strana odgovorila time na prijedlog koji je Hamas predstavio egipatskim i katarskim posrednicima 13. travnja.

Hamas pod pritiskom zbog izraelske pripreme velike kopnene ofenzive na Rafah

Pregovori s ciljem oslobađanja talaca koje drže militanti u Pojasu Gaze i osiguravanja primirja na razorenom palestinskom teritoriju već se mjesecima vode bez pomaka.

No, izraelske pripreme za veliku kopnenu ofenzivu na Rafah, najjužniji grad u Pojasu Gaze i posljednje uporište Hamasa, navodno su proizveli pritisak na Hamas.

Američki medij Axios izvijestio je, pozivajući se na dva visoka izraelska dužnosnika, da je Izrael upozorio Egipat da će ovo biti "posljednja prilika" za postizanje dogovora prije početka operacija u Rafahu.

Hamas traži prekid vatre, a Izrael odbija

Axios i izraelski mediji izvijestili su da se Hamas i Izrael ne mogu dogovoriti oko opsega dogovora, uključujući broj puštenih talaca i dužinu prekida vatre.

Hamas traži trajni prekid vatre, što Izrael odbija. Izraelski saveznici i kritičari mjesecima su tražili od premijera Benjamina Netanyahua da odustane od invazije na Rafah, strahujući od masovnih civilnih žrtava.

Tamo se sklonilo više od milijun raseljenih Palestinaca iz drugih dijelova Pojasa Gaze. Zdravstvene vlasti pod kontrolom Hamasa procijenile su da je do subotu u Gazi ubijeno 34.388 ljudi, što je 32 više nego prethodnog dana.

Prema istom izvoru ranjeno je 77.400 ljudi.

Pročitajte više