Jedan od najvećih EU projekata u Dalmaciji: 6,8 milijuna kuna za razvoj poduzetništva i poticanje inovacija

Foto: Hina

SVEUČILIŠTE u Splitu na današnjoj je svečanosti obilježilo završetak i predstavilo ostvarene rezultate projekta "Jadranska mreža za transfer tehnologije", svog dosad najvećeg projekta kojeg je samostalno koordiniralo.

Projekt je potaknuo razvoj transfera znanja i tehnologije te komercijalizacije istraživačkih rezultata na visokoobrazovnim institucijama i javnim istraživačkim institucijama, a u konačnici će doprinijeti povećanju konkurentnosti malih i srednjih tvrtki na lokalnom i međunarodnim tržištima te ukupnog gospodarskog rasta regije, priopćeno je sa Sveučilišta u Solitu.

U ukupno dvije godine trajanja projekta, organiziran je velik broj događanja – sektorskih susreta, radionica, B2B susreta, okruglih stolova i otvorenih dana – čiji je cilj bio omogućiti znanstvenicima i poduzetnicima razgovore o komercijalizaciji i razvoju novih proizvoda i tehnologija te budućih zajedničkih projekata spremnih konkurirati za sredstva iz EU fondova.

Transfer tehnologija malim poduzetnicima

"Kako bi znanje i tehnologije postale lako dostupne malim i srednjim poduzetnicima, nužna je suradnja gospodarstva s akademskom zajednicom. Jedan od koraka u ostvarenju ovog cilja je upravo završeni projekt Sveučilišta u Splitu. Projekt 'Jadranska infrastruktura za transfer tehnologije' okupio je 16 partnerskih i 11 suradničkih institucija te je sufinanciran s 750.000 EUR iz Operativnog programa za regionalnu konkurentnost Europske unije u sklopu 'Fonda za ulaganje u znanost i inovacije, faza II',“ rekao je voditelj projekta Nikola Balić.


Projekt je osnažio suradnju mreže sveučilišta, fakulteta, instituta i gospodarstva, potaknuo razvoj inovacija te omogućio i ostvario kontinuiran proces prijenosa znanja i tehnologije kroz razvoj vlastitih kapaciteta. Kroz projekt je izravno zaposleno 7 mladih stručnjaka, a u projektnim aktivnostima je sudjelovalo i 28 stručnjaka iz partnerskih institucija.

O projektu "Jadranska mreža za razvoj tehnologije"

Dvogodišnji projekt "Jadranska mreža za transfer tehnologije" (TTAdria) financiran je u sklopu "Fonda za ulaganje u znanost i inovacije, faza II", komponente IPA III c, koji je u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ukupna vrijednost projekta je 6,8 milijuna kuna, što ga čini i najvrjednijim projektom financiranim iz sredstava Europske unije koji koordinira Sveučilište u Splitu.

Pročitajte više