Jedini preživjeli vatrogasac s Kornata izgubio na sudu, mora platiti 251.640 kuna troškova

Screenshot: HRT

FRANE LUČIĆ, jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju, na Općinskom radnom sudu u Zagrebu izgubio je parnicu protiv Republike Hrvatske i Grada Šibenika.

Lučić je tražio 17 milijuna kuna odštete i doživotnu rentu u iznosu od 7317 kuna, a sada ne samo da neće dobiti novac, već mora i platiti 251.640 kuna sudskih troškova.

Tužba upućena na krivu adresu

Naime, sutkinja Ida Vrančić odbila je njegovu tužbu na ime promašene pasivne legitimacije. Zaključila je da je Lučićev zahtjev za odštetu upućen na krivu adresu, odnosno da Republika Hrvatska i Grad Šibenik nisu odgovorni za štetu koju je pretrpio.

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. godine i u njoj je poginulo 12 vatrogasaca. Jedini preživjeli vatrogasac Lučić radni spor u kojem je tražio odštetu pokrenuo je još 2009. godine.

Ne može živjeti normalnim životom

U svojoj tužbi Lučić je naveo da je nakon kornatske tragedije umirovljen, te da prima 2200 kuna mirovine. Zahtjev za odštetu obrazložio je činjenicom da je danas mogao zarađivati 9500 kuna mjesečno da je na vrijeme završio FER, koji je pohađao u vrijeme kornatske tragedije.

Tražio je odštetu i zbog brojnih fizičkih i psihičkih poteškoća koje je zadobio u požaru i nakon njega. Obrazložio je da nakon zadobivenih ozljeda više nije sposoban za samostalan život, već mu je potrebna pomoć drugih.

 
 
 

Pročitajte više