Još jedan SDP-ovac iza rešetaka: Vrhovni sud potvrdio zatvor za Sabu

Foto: Hina

BIVŠI vukovarski gradonačelnik Željko Sabo ide u zatvor na osam mjeseci.

Vrhovni sud potvrdio je odluku Županijskog suda u Osijeku koji je Željka Sabu osudio na 16 mjeseci  zatvora, no preinačio je pola kaznu z uvjetnu. Naime, Sabo će prema odluvi Vrhovnog suda u zatvor na 8 mjeseci, a 8 će provesti na uvjetnoj slobodi s rokom kušnje od dvije godine.

U presudi stoji kako "izrečena kazna sadrži dostatnu društvenu osudu te će jačati povjerenje građana u pravni poredak", dodaje se da se radi o osobi zrele životne dobi, pa stoga sud smatra da osoba i bez izvršenja cijele kazne neće ubuduće činiti kaznena djela.

Podsjetimo, u rujnu 2014. godine Sudsko vijeće Sabu je odlučilo osuditi na kaznu bezuvjetnog zatvora jer smatraju da je dokazano kako je bivši gradonačelnik uporno i kroz duži period pokušavao nuditi mito oporbenim zastupnicima, ne bi li na taj način osigurao vlast svojoj političkoj opciji. Zvonko Vrban, predsjednik sudskog vijeća koje je Sabu proglasilo krivim, kazao je da je ovakva presuda upozorenje svim političarima da ovakva kaznena djela neće prolaziti bez sankcija. Ponašanje kakvo je demonstrirao Sabo je, kazao je Vrban, izigravanje pravnog sustava i volje birača, te povreda ustavnih prava građana.

Sabo pokušao kupiti vukovarske HDZ-ovce

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda ocijenilo je , naime, kako je nedvojbeno utvrđeno da je bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) nudio mito vijećnicima HDZ-a Mariji Budimir i Radivoju Đuriću kako bi glasovali onako kako to njemu politički odgovara, čime je pokušao promijeniti izbornu volju građana.

Uskokova Optužnica teretila ga da je u lipnju i srpnju prošle godine, nakon neuspjelog konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća, u nakani da SDP-u osigura većinu, vijećnici Budimir ponudio mjesto člana Nadzornog odbora u tvrtki "Borovo", mjesto predsjednice gradske komisije za europske integracije, uz pripadajuće naknade, te novčane naknade od 10, 20, i 50 tisuća kuna, kako bi postala vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću. Marija Budimir je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz USKOK-u.

Optužnica je Sabu teretila i da je HDZ-ovu vijećniku Đuriću ponudio da će mu supruzi Ružici osigurati posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu posao direktora Hrvatskoga radija Vukovar i zaprijetio da će, ako Đurović odbije surađivati, njihov sin Siniša ostati bez posla na toj radijskoj postaji.

Bivši vukovarski gradonačelnik odbacio je optužbe USKOK-a o podmićivanju HDZ-ovih gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića. Na posljednjem je ročištu pojasnio kako je vijećnica Budimir pogrešno protumačila njegove riječi, jer novac koji je nudio, nije bio namijenjen njoj, već za projekte SDP-a, a Budimir je nudio suradnju kao budućoj kandidatkinji liste SDP-a na novim izborima.
 

Pročitajte više