Još jedna loša gospodarska vijest: Opet pad potrošnje, ovoga puta 5,7 posto

Ilustracija: Index

U LISTOPADU je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo realno pao 5,7 posto na godišnjoj razini, što je nešto manji pad u odnosu na rujan, ali veći nego što se očekivalo, javlja HRT.

Makroekonomisti su u prosjeku su očekivali pad potrošnje u listopadu u odnosu na isti lanjski mjesec za 5,4 posto. Svi su očekivali pad, i to u rasponu od 4,5 do 6,5 posto. To je već osmi mjesec zaredom kako potrošnja pada. Zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, u ljetnim je mjesecima pad usporen, no u rujnu je ponovno ubrzan s 3,2 posto u kolovozu na šest posto.

Objava pada potrošnje tek je jedna u nizu loših gospodarskih vijesti u zadnjih nekoliko dana. Podsjećamo, ovih dana objavljeno je i da je BDP u trećem tromjesečju ove godine zabilježio realan pad od 1,9 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine kada je ostvaren rast od 0,8 posto. Također, prema posljednjim službenim podacima za listopad, pad industrijske proizvodnje je iznosio visokih 5,8 posto. Prošloga je tjedna i kreditna agencija Fitch snizila prognozu kreditnog rejtinga Hrvatske sa stabilne na negativnu...

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo Državni zavod za statistiku objavit će za dva tjedna.

Pročitajte više