Još jedna propala tvrtka nakon predstečajne: Fenixu oprošteni milijuni duga, nakon prve rate blokada!

Foto: FAH

"TVRTKA Fenix sigurno je najbolji primjer sprege birokratske mafije u ministarstvima, politike, političara iz sjene svih orijentacija, kriminalnih banaka, nesposobnih ali i bezobzirnih vlasnika", kaže nam jedan od vjerovnika koji je ostao "kratkih rukava" u slučaju Predstečajne nagodbe tvrtke Fenix koja se nakon "uspješne" Predstečajne nagodbe u režiji Ministarstva financija nalazi već 157 dana u blokadi!

> Krah predstečajnih nagodbi: Propali pola godine nakon što su ih Linić i Šegon spasili

> Od predstečajne i otpisa milijunskog duga do stečaja: Međimurje Beton propao, radnici ostali bez plaća

Ušli u predstečajnu nagodbu s 90 milijuna kuna duga

Uvidom u materijal stekli smo dojam kako je predstečajna nagodba za tvrtku Fenix iz Slavonskog Broda jedna od kontroverznijih odluka Ministarstva financija.

Građevinska tvrtka Fenix iz Slavonskog Broda s malo više od 100 zaposlenih ušla je u Predstečajnu nagodbu s 90,5 milijuna kuna duga. Tvrtka Fenix bila je omiljena građevinska tvrtka u vrijeme HDZ-a, ali su nastavili svoj posao i za vrijeme Kukuriku koalicije. Za vrijeme HDZ-a samo su za Ministarstvo regionalnog razvitka odradili čak 11 ugovora vrijednih 49,5 milijuna kuna. Njihov pravni prethodnik tvrtka "Fenix Giu", u posljednjih je 10 godina sklopila ukupno čak 93 ugovora s različitim ministarstvima. Vrijednost tih ugovora bila je veća od pola milijarde kuna. Unatoč dobrim poslovima te činjenici da su bili miljenici državnih natječaja u medijima se sve češće moglo pročitati kako je Fenix ostajao dužan desetke milijuna kuna pojedinim kooperantima. Optužba je glasila da u vrijeme dok ih je država isplaćivala za obavljene radove, taj novac nisu dobili njihovi podizvođači.

Ministar Jovanović: Fenix je kriv, ali ih se mora spasiti

Riječki Novi list objavio je 2011. godine čak i naslov "Tvrtka Fenix gradi za državu i godinama zavlači podizvođače". Niz je i primjedbi na njihov rad te na kvalitetu radova, a Glas Istre upozoravao je na poslovanje Fenixa još 2009. godine.


Unatoč nezadovoljstvima te sve češćim medijskim napisima Fenix je nastavio dobivati natječaje i u vrijeme Kukuriku koalicije. Za cijelo to vrijeme deblji kraj vukli su kooperanti koji su radili na projektima za koje je bio glavni izvođač Fenix, a koji su se našli na rubu pred zatvaranjem zbog neplaćanja te tvrtke.

"Izvođač radova tvrtka Fenix davao je lažna obećanja i isključivi je krivac što radovi nisu na vrijeme završeni", kazao je ministar Željko Jovanović prije više od godinu dana govoreći o izgradnji osnovne škole u Splitu koja je trebala biti izgrađena još prije dvije godine. Ministar Jovanović zalagao se tada da Fenix prođe Predstečajnu nagodbu te da ne ide u stečaj.

Spasiti ono što se spasiti da, ali na čiji račun?

"Kroz predstečajni postupak tvrtke Fenix trebalo bi  omogućiti završetak gradnje splitske osnovne škole kako se graditeljski radovi ne bi otegnuli do početka iduće školske godine. To bi se dogodilo kad bi tvrtka Fenix otišla u stečaj nakon čega bi se morao tražiti novi izvođač radova", rekao je Jovanović u siječnju prošle godine. Fenix je u međuvremenu prošao Predstečajnu nagodbu, no zgrada osnovne škole u Splitu još nije u otvorena! Štoviše podizvođači na tim radovima najavili su sudske tužbe jer im do danas nije plaćeno za radove.


Što se same škole tiče, tko zna kada će radovi biti gotovi. Slični problemi su nastali za dovršetak škole u Podcrkavlju, ali i sportske dvorane u Općini Župa dubrovačka. One građevinske radove koje bi završio Fenix bile su predmetom spora zbog loše odrađenih radova. Osnovna škola u Srdočima niti godinu danu dana nakon što su završeni radovi morala je u proces obnove jer su zidovi oštećeni od prodora kiše zbog nestručno postavljenog krova.  

No, država je zapravo odlučila spasiti tu tvrtku kako bi se okončali ti radovi i tako spasili ono što se spasiti da.

Kerum u čudu

Predstečajna je bila pravi igrokaz u režiji vlasnika tvrtke i Ministarstva financija. Prva kontroverza javila se kada su vlasnici u nacrtu predstečajne nagodbe najavili potencijalni prihod od čak 145 milijuna kuna tijekom 2013. i to od rekonstrukcije hotela Marjan Hilton u vlasništvu Željka Keruma.  

"Gluposti! Sve su to gluposti! Kako su stavili da će raditi na hotelu 'Marjan', tako su mogli staviti u planu restrukturiranja da će dobiti poslove u Kataru. To nema veze sa mnom. Ne znam ja koji su to ljudi!", bjesnio je Kerum kada je upitan je li moguće da će Fenix obnavljati njegov hotel.


No, ni tu nije bio kraj kontroverzama. Tjednik Lider upozoravao je na drugi problem, a to je pristrano provedena predstečajna nagodba u režiji Ministarstva financija.

Predstečajna nagodba je bila pristrana!

"Prihvaćene su bilješke uz bilancu da je u 2012. godini vrijednost Fenixove imovine povećana za 69,5 posto pripajanjem tvrtke Grad d.o.o. No u obrazloženju nisu navedeni elementi koji su utjecali na rast vrijednosti dugotrajne imovine i to u godini kada je vrijednost nekretnina padala, a u tu se tvrtku nije ni ulagalo. Štoviše, Grad d.o.o. je od kolovoza 2012. u blokadi, pa bi Fenixu trebala biti pripisana i njegova dugovanja, a posljedice pripajanja, tvrdi Pranić, nisu ni u jednom dokumentu analizirane. Povjerenik i članovi Nagodbenog vijeća prešli su i preko toga da je Fenix naveo manji broj vjerovnika (673) od stvarnog (696), a Apis je jedan od nenavedenih", pisao je Lider tijekom Predstečajne nagodbe navodeći da su vjerovnici bili onemogućeni u iznošenju svojih stajališta i prijedloga tijekom postupka.

No, unatoč svemu Predstečajna nagodba je prihvaćena. Dobavljači su se morali odreći 50 posto svojih potraživanja a ostatak bi im se isplatio u roku od pet godina. Financijske institucije oprostile su zatezne kamate te sklopile dogovor o tome da se dug namiri u roku od osam godina. Država se odrekla 50 posto duga, a ostatak bi se isplatio u roku od pet godina.

Država i banke za plan, a vjerovnici kratkih rukava


Tvrtke u većinskom državnom vlasništvu imale su potraživanja od 4,7 milijuna kuna, a Ministarstvo financija glasalo je za ovakvu Predstečajnu nagodbu. Financijske institucije - banke također su bile za Predstečajnu nagodbu, dok je protiv Plana glasalo gotovo pola malih vjerovnika odnosno njih 46 posto. No, prema ukupnom omjeru glasova njih 73 posto bilo je za Predstečajnu nagodbu.

Nagodba je prihvaćena u travnju prošle godine, a potvrđena pred Trgovačkim sudom 23. rujna. No, prvu naplatu koja je stigla nakon predstečajne nagodbe Fenix nije mogao isplatiti. Od tada im je i blokiran račun.

Do Uprave tvrtke Fenix, nismo uspjeli nikako doći. Još prije dva tjedna odaslali smo im službeni upit pismenim putem. Pokušali smo i na preko telefona, no nitko se ne javlja.

"Država im je otpisala dugove, a sve poslove koje su radili su radili za državu i sve uredno naplatili od te iste države", komentar je jednog od bijesnih vjerovnika tvrtke Fenix.

Znate li za sličan slučaj ili imate informacije o kriminalu u predstečajnim nagodbama šaljite nam na desk@index.hr. Garantiramo anonimnost.

Pročitajte više