Još se čeka svjedočenje Reinharda Wesselsa: U ožujku presuda direktorima Brodosplita?

Foto: Arhiva

SUĐENJE brokeru Iceberga Dragi Mačeku, bivši direktorima Brodosplita Goranu Vukasoviću i Anti Luetiću, nekadašnjem šefu Brodotrogira Mateu Tramontani te četvorici vanjskih konzultanata, optuženima u aferi Wessels, primaklo se kraju. 

Sudac Zoran Kežić nada se da bi do konca ožujka iz Njemačke konačno mogao pribaviti svjedočenje brodovlasnika Reinharda Wesselsa, koji još nikako nije ispitan u aferi koja je izbila u javnost daleke 2006. godine, nakon što je Austrija od hrvatskih vlasti zatražila provjeru sumnjive transakcije 4,7 milijuna dolara.

Provizija i naknada za osmišljavanje "training ship" koncepta?

Novac je škver uplatio na račune četiri tvrtke (za svaki brod po jedna) na Cipru plus provizija brokeru, a sredstva su završila na računu tvrtke McArthur u Austriji.

Vukasović i ostali transakcije su pravdali plaćanjem "training ship" koncepta te posebnom opremom za školovanje kadeta, koja je, međutim, ugrađena tek na dva posljednja broda koje je Wessels inače odmah preprodao drugim brodarskim kompanijama.

Zbog afere Sanader uklonio organizacijskog tajnika HDZ-a iz Nadzornog odbora Brodosplita

Afera je značajno odjeknula u hrvatskoj javnosti. Premijer Ivo Sanader odmah je smijenio potpredsjednika Nadzornog odbora Sinišu Poljaka, u to vrijeme organizacijskog tajnika HDZ-a, koji se kao svjedok na glavnoj raspravi pohvalio kako se nikada nije bavio politikom. Pravi razlog smjene Sanader nikada nije otkrio, osim što je kazao da je Poljaka smijenio jer je nesposoban. Ipak, zadržao ga je u nekoliko nadzornih odbora drugih velikih tvrtki u državnom vlasništvu.

Za policiju sve bilo čisto

Istragu pokrenutu 2007. godine obilježila je opstrukcija splitske policije koja u cijelom poslu nije utvrdila elemente kaznenog djela. Bajić je svejedno podigao optužnicu koncem 2010. godine. Mačeka i ostale optužio je da su iz škvera izvukli 28 milijuna kuna. Tereti ih da su prihvatili ponudu Reinharda Wesselsa za gradnju četiri broda, premda su imali i povoljnije ponude. Teza je upitna jer su ispitani predstavnici ostalih brodarskih kompanija naveli da se radilo tek o upitima, a ne o ponudama.

Pročitajte više