Josip je umro od raka, a novac koji bi pomogao drugima zbog zakona je zamrznut na njegovom računu

Screenshot: RTL

JOSIP FRIGAN preminuo je od raka pluća s deset godina, njegovo tijelo nije uspjelo dobiti tu tešku borbu. Novac koji je prikupljan za njegovo liječenje sada je, zbog zakona, zamrznut na njegovom računu, a njegov će slučaj uskoro postati predmetom ostavinske rasprave, donosi RTL.

Gotovo milijun kuna sada leži na tom računu, no do njega nitko ne može. Za 25. kolovoza zakazana je ostavinska rasprava, rekao je predsjednik Centra za obitelj Pitomača Josip Ivoš.

Zamrznutih 932 tisuće kune nakon rasprave bi trebalo zakonski pripasti Josipovim roditeljima, iako ima mnogo djece kojima je također prijeko potreban.

"Postoji još bolesne djece, još obitelji kojima je potrebna pomoć i mi želimo taj novac upotrijebiti za tu svrhu, a vjerujem da i svi oni ljudi koji su donirali novac žele da se novac upotrijebi upravo za ovo", kaže Ivoš.

Roditelji preminulog dječaka također žele da novac ode onima kojima je najpotrebniji.

"Po njihovim izjavama, po onom što su oni rekli, oni se slažu s tim da taj novac vrate udruzi. Naročito majka je svjesna koliko znači jedna uplata dok nema ničega, sama je negdje u Zagrebu s bolesnim djetetom, prilike socijalne su takve. A nažalost takve djece je sve više", rekla je tajnica Centra Marijana Fel.

Glavni problem leži u zakonu. Iz Centra za obitelj napominju kako su još u lipnju pisali lokalnom uredu državne uprave, uputili su ih na nadležno Ministarstvo, ali od tamo odgovor nisu dobili. Za promjenu zakona će se boriti.

"Da budem realan i otvoren, ako netko naslijedi taj novac, on ga može upotrijebiti za kupnju novog mercedesa ili za kupnju vikendice na moru. Ništa ga zakonski ne ograničava u tome", kaže Ivoš te dodao da se nada da to neće biti slučaj i s Josipovim roditeljima.

"Oni su rekli da bi, što se tiče tog novca, vrlo rado pomogli i dali djeci, no te izjave su sve što imamo za sada", rekla je Fel.

Pročitajte više