Josipović: Dolazak srpskog predstavnika na proslavu značio bi da su svi prihvatili "Oluju" kao pobjedu Hrvatske

PREDSJEDNIK Ivo Josipović kazao je da bi svatko trebao reagirati "maksimalno pozitivno" na mogući dolazak na sutrašnju proslavu predsjednika srpskog demokratskog foruma Veljka Džakule.

"S jedne strane to će značiti da je cjelokupno hrvatsko stanovništvo, pa evo i srpska manjina, prihvatilo 'Oluju' kao pobjedu Hrvatske, kao pobjedu demokracije, i u konačnici prihvatilo Hrvatsku kao svoju domovinu", rekao je Josipović i dodao da se nada da će i drugi čelnici srpske manjine smoći snage i mudrosti da druge godine dođu na proslavu "Oluje".

Predsjednik se nada da će to postati običaj

"Na inicijativu predsjednika Republike Ive Josipovića, čelnici Srba u Hrvatskoj ove će godine prvi puta sudjelovati na obilježavanju obljetnice Oluje", prenosi današnje izdanje Novog lista podsjećajući kako je obilježavanje "Oluje", svih proteklih godina pomućeno demonstrativnim bojkotom srpskih čelnika u Hrvatskoj.


"Iznimno je važno za Hrvatsku kao multikulturnu i multietničku zemlju da na proslavi Dana pobjede, Dana branitelja i Dana domovinske zahvalnosti sudjeluju i predstavnici srpske manjine. S velikim odobravanjem prihvaćam dolazak njihovih predstavnika na proslavu u Knin i nadam se da će to postati običaj", rekao je predsjednik Ivo Josipović za Novi list potvrđujući vijest. 

Podsjeća se kako je prije šest godina, 2006, srpski dogradonačelnik Knina Dragan Jerković sudjelovao je u proslavi, objasnivši to nadom da će njegovo sudjelovanje "pridonijeti razvijanju povjerenja i tome da Srbi više neće biti poistovjećeni s pobunom i agresijom". No, dolazak srpskih čelnika sutra bila bi prva službena nazočnost Srba na tom događaju. 

Pročitajte više