Josipović: Ne damo da naše more bude poligon za ugrožavanje sigurnosti Hrvatske

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) Ivo Josipović danas je u Splitu na središnjoj svečanosti u povodu Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM) i 23. obljetnice osnutka poručio da hrvatsko more neće biti poligon za ugrožavanje sigurnosti Hrvatske i njezinih građana.

"Čekaju nas novi izazovi, a oni su već tu i povezani su s migracijama, organiziranim kriminalom, švercom oružja i droge, trgovinom bijelim robljem, ali naša mornarica pazi i čuva da naše more ne bude poligon preko kojeg se te nedozvoljene i kriminalne aktivnosti odvijaju. Ne damo da naše more bude poligon na kojem se sigurnost Hrvatske i hrvatskih građana ugrožava na bilo koji način", rekao je Josipović.

Po njegovim riječima, Oružane snage RH nisu suočene sa izazovima kakvi su bili u vrijeme Domovinskog rata, nego imamo suvremene izazove povezane s kriznim žarištima u "našem bližem i daljem okružju".

"Izloženi smo i novim izazovima vezanim za promjenu klime i to ne samo na kopnu, kada je riječ o poplavama, nego i na moru. Čekaju nas izazovi vezani i uz moguće ekološke katastrofe i drago mi je da se i o tome razmišlja kada govorimo o modernizaciji Oružanih snaga", kazao je Josipović.

"Vlada može i mora obećati modernizaciju"

Osvrćući se na modernizaciju Oružanih snaga RH, Josipović je rekao kako smo ograničeni gospodarskom krizom i financijskom situacijom. "Ali, u okviru tih, relativno skučenih mogućnosti, jer gospodarska i fiskalna stabilnost države danas su u prvom planu, učinit će se najbolje", dodao je Josipović.


Istaknuo je kako Hrvatska kao organizirana država želi brinuti o svojoj suverenosti tako da "njeguje Oružane snage, pruža uvjete za razvoj i učini sve da sigurnost naših građana bude na najvišoj mogućoj razini".

"Vlada može i mora obećati modernizaciju, a ja vam kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga mogu obećati da će oni najbolji među vama po kriteriju izvrsnosti napredovati i zauzeti vodeća mjesta u HRM-u i cijelim Oružanim snagama", poručio je Josipović u govoru pred okupljenima na proslavi 23. obljetnice HRM-a.

Odgovarajući na upit novinara u kakvoj su situaciji OS RH i HRM u odnosu na NATO standarde, s obzirom na to da je na nedavnom summitu NATO-a u Walesu poručeno kako zemlje članice Saveza trebaju jačati svoje vojne kapacitete, predsjednik Josipović je rekao kako su naše Oružane snage "uklopljene u NATO".

"Na nekim područjima apsolutno ravnopravno, sukladno svojoj veličini i mogućnostima sudjelujemo u aktivnostima NATO-saveza, a to najbolje pokazuje naš međunarodni angažman u Afganistanu", kazao je Josipović.

Naglasio kako "ne smijemo zaboraviti razvoj Oružanih snaga" bez obzira na krizu.

"Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga govori i o tome gdje i kako ćemo se razvijati, predviđena su ulaganja i u HRM, kako u brodove tako i u produljenje životnog vijeka raketnog sustava", rekao je Josipović.

Istaknuo je da je ljudstvo najvrednije što imamo u Oružanim snagama te će se o njemu brinuti kroz obrazovanje, pošto je vojni obrazovni sustav uklopljen u sveučilišnu zajednicu.

"Postoji jedan poseban sporazum i aranžman sa Sveučilištem u Zagrebu, a isto će se sada napraviti, i radi se, sa Sveučilištem u Splitu radi obrazovanja pripadnika HRM-a", rekao je Josipović novinarima.

Josipović je s motorne jahte "Učka" danas položio vijenac u more ispred splitske Gradske luke u čast svim mornarima stradalim za Domovinu.

Središnja je svečanost prvobitno bila planirana na zapadnoj obali, ali je zbog jake kiše u Splitu premještena u Časnički dom Hrvatske vojske Lora, te je ceremonija kasnila sat vremena.

Tafra: Idućeg tjedna počinje javna rasprava o dugoročnom razvoju Oružanih snaga

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra najavila je za idući tjedan početak javne rasprave o dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske. "Prijedlog nacrta dugoročnog plana razvoja oružanih snaga za razdoblje do 2024. godine upućujemo u javnu raspravu idući tjedan", rekla je Tafra obraćajući se nazočnima na današnjoj središnjoj svečanosti u povodu Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM) i 23. obljetnice osnutka HRM-a u Splitu.


Istaknula je kako prijedlog nacrta nije skup želja, nego je odraz ravnoteže između hrvatskih potreba i mogućnosti. Posebice je spomenula ulogu HRM-a u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga te je istaknula da se radi zadržavanja borbene spremnosti pokreće postupak produljenja uporabnog vijeka raketa brodskoga raketnog sustava.

"I dok se ovih dana pretežito vode polemike o opstojnosti hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao prioriteta svih prioriteta, ja s ovog mjesta danas želim jasno poručiti da je očuvanje Jadranskog mora kao neprocjenjivog resursa i bogatstva važnog za opstojnost hrvatske države i svih njezinih građana u izravnoj vezi s razvojem i opremanjem Hrvatske ratne mornarice, uključujući i Obalnu stražu. Zbog toga njezin razvoj i opremanje neće biti zapostavljeno, a kamoli zaustavljeno", rekla je Tafra.

Po njezinim riječima, osposobljavanjem i modernizacijom radarskog sustava Peregrine dovest ćemo ga u punu operativnu uporabu kako bi se "dosegnula sposobnost razmjene pomorske situacijske slike s NATO zapovjedništvom".

"Pokrenut će se i postupak za nabavu dva lovca mina, a u navedenom dugoročnom razdoblju (do 2024. godine) cilj nam je stvoriti pretpostavke za nabavu izvanobalnog ophodnog broda i kupnju novoga raketnog sustava“, naglasila je Tafra.

Poručila je da se neće odustati od nabave ostalih ophodnih brodova unatoč administrativnim preprekama koje usporavaju realizaciju te će se postupak potpisivanja ugovora za njihovu gradnju realizirati do kraja ove godine.

Tafra je upozorila kako krize na Bliskom istoku i Sjeveru Afrike "nedvojbeno utječu na sigurnost Mediterana, kojeg je i Hrvatska dio i o kojem tako snažno ovisimo".

"Upravo je zbog toga od izuzetne važnosti za obrambeni resor Hrvatske, pa tako i za našu ratnu mornaricu odluka o zaustavljanju pada obrambenog proračuna i njegovom postupnom rastu koji će uslijediti gospodarskim oporavkom", rekla je Tafra.

Također je kazala da Hrvatska kao članica NATO-a i EU sigurnost svojeg mora izgrađuje u sinergiji sa svojim saveznicima, i upravo zato napore u izgradnji ključnih sposobnosti usmjeravamo u pravcu suradnje i multinacionalnosti.

"Sudjelovanjem u pomorskoj operaciji Europske unije i nedavnim dobrim primjerom našeg angažmana kroz sudjelovanje u izradi Pomorske strategije EU, Hrvatska je dokazala je svoju vjerodostojnost, preuzevši aktivnu ulogu u oblikovanju politike Europske unije u području pomorske sigurnosti", istaknula je Tafra.

Hranj: HRM je potrebno modernizirati


Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Dragutin Hranj ocijenio je danas da je naša ratna mornarica sposobna ali ju treba modernizirati.

"Današnja je mornarica sposobna, opremljena, naoružana i predstavlja glavni instrument državne moći za obranu suverenosti i teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa na Jadranu. Međutim, mornaricu trebamo dalje razvijati i modernizirati", poručio je Hranj na današnjoj središnjoj svečanosti u povodu Dana HRM i 23. obljetnice osnutka HRM u Splitu.

On je pri tomu rekao kako su mornari svjesni da planovi modernizacije moraju biti u skladu s financijskim mogućnostima.

Pozvao je sve zainteresirane da se uključe u skorašnju javnu raspravu o nacrtu Dugoročnog plana razvoja oružanih snaga u razdoblju do 2024. godine i daju svoje prijedloge za razvoj i modernizaciju HRM-a.

"U novi ciklus razvoja i modernizacije HRM-a ulazimo kao članica NATO-a i EU, a to znači da pripadamo organizaciji koja uživa jamstvo kolektivne obrane i u takvom aranžmanu vjerojatnost praktične vojne ugroze je vrlo mala. Međutim, takva opcija ne smije isključiti potrebu za modernizacijom HRM-a, jer svijet danas postaje sve nestabilniji", kazao je Hranj.

Pri tomu je upozorio na krize "u našem širem okruženju", Libiji, Egiptu, Siriji, Iraku i Ukrajini, koje se, po Hranju, mogu opisati kao "jedno strateško iznenađenje", te se Hrvatska mora pripremati "na neočekivana teška vremena".

Komodor Hranj je također istaknuo kako se HRM suočava i sa sigurnosnim ugrozama u doba mira te je nužno, kako je rekao, što prije početi graditi pet novih obalnih ophodnih brodova i modernizirati radarski sustav.

"Međutim ne smijemo zaboraviti ni klasične borbene sposobnosti i u tom cilju HRM razmišlja, kada budu financijske mogućnosti za to, i s uvođenjem izvanobalnog višenamjenskog ophodnog broda", kazao je Hranj.

Pročitajte više