Josipović: Nemam nikakve veze s tim što je moj prijatelj dobio milijune od ZAMP-a, Babić laže!

PREDSJEDNIK Ivo Josipović komentirao je optužbe koje je u jučerašnjoj emisiji Nedjeljom u 2 iznio osnivač Index.hr Matija Babić.

> Index doznaje: Josipovićev ZAMP Josipovićevom prijatelju isplatio 33 milijuna kuna!

"U principu to nije na rubu zakona"

"Slušao sam jučer gospodina Babića koji je iznio cijeli set neistina. Idemo redom. Ustvrdio je da sam kao zastupnik isforsirao zakon. Vrlo lako se provjeri da u vrijeme kad je taj, inače dobar zakon, donesen ja uopće nisam bio zastupnik. Govori se o poslovnom aranžmanu iz 2004. godine, a ja sam prestao biti glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja 2000. godine. Tamo se mahalo jednim rutinskim upitom iz Porezne uprave, a gospodin Babić ima i odgovor na to u kojem je jasno nadležno državno tijelo reklo da je riječ o urednom poslovnom aranžmanu i da u nadzoru nije nađen nikakav nezakonit čin", rekao je Josipović dodavši kako nije točno da je Porezna uprava dala mišljenje da je to u principu na rubu zakona.

Opet krive brojke

Predsjednik je komentirao i navode da ZAMP prikupi 40 milijuna kuna godišnje od kojih 17 odlazi tvrtki Emporion. "Opet krive brojke. Ja ne znam prave jer sam 2000. napustio taj posao. Sve možete naći na web stranici", rekao je Josipović. "Riječ je o poslovnom odnosu koji je u granicama zakona i o tome vrlo jasno govore nadležna tijela. To se može vrlo lako provjeriti, može se pročitati na internetu i uostalom dobiti od ZAMP-a odgovor. Nema rupe u zakonu", zaključio je Josipović.

Predsjedniče, recite nam istinu!


Predsjednik Josipović u svojoj današnjoj izjavi nije dao objašnjenje niti na jedno suštinsko pitanje. "Nisam tad bio saborski zastupnik" - kaže predsjednik. Gospodine Josipoviću, niste bili ni na Marsu, ali to vas nismo ni pitali.

Ono što smo Josipovića pitali, i što ćemo pitati sve dok nam ne odgovori jest: Kako i zašto su baš njegov dugogodišnji kućni prijatelj Marko Vojković i Emporion dobili priliku surađivati sa ZAMP-om te od ZAMP-a dobivati milijune, suprotno zakonu o autorskim pravima? Kakve reference ima Emporion za obavljanje takvog posla?

Bio ili ne na formalnoj funkciji u HDS-u ili ZAMP-u neosporna je činjenica je Ivo Josipović bio siva eminencija ZAMP-a a to nije niti skrivao sve dok nije postao predsjednikom. Štoviše, takav dojam je i sam ostavljao u brojnim intervjuima, a Josipović sada umanjuje svoje zasluge u HDS-u i oko zaštite autorskih prava te samog ZAMP-a. Osim brojnih intervjua opovrgava ga i njegova kampanja za predsjednika države gdje je naglašavao svoju "ključnu ulogu" kao zaštitnika. Također, zanimljivo je kako Josipović ističe da od 2000. nije glavni tajnik HDS-a, a još kao saborski zastupnik upite novinara primao je na službenu mail adresu HDS-a! Podsjetimo još ovdje kako je Ivo Josipović glavni tajnik društva od 1987. godine, a suradnja s Emporionom traje već dvadesetak godina, što je direktor ZAMP-a potvrdio u razgovoru za Index.

Ne možemo ne primijetiti, kako Josipović u jednom trenutku kaže kako ne zna koje su točno brojke ZAMP-a i poslovnog odnosa s Emporionom, da bi nekoliko rečenica dalje kazao kako brojke koje je objavio Index - nisu točne. Kako zna da smo pogriješili, ako tvrdi da ne zna brojke? A brojke je potvrdio i sam ZAMP u svom demantiju na Indexov članak.

Pročitajte više