Josipović: Pelješki most i Jadransko-jonska autocesta su jamstvo napretka Hrvatske

Foto: Hina

POVODOM rasprava koje su se posljednjih dana pokrenule oko izgradnje Jadransko-jonske autoceste danas se oglasio i predsjednik Josipović.

"Apsolutni prioritet Republike Hrvatske i svake njene vlade mora biti infrastrukturno, posebno prometno povezivanje cijele zemlje.

Povezivanje Dubrovnika, Pelješca, Korčule, Lastova i drugih dijelova juga Hrvatske jedino su jamstvo njihova izlaska iz prometne i druge izolacije, jamstvo njihova napretka i napretka cijele Hrvatske.

Zato, izgradnja Pelješkog mosta i odgovarajuće cestovne infrastrukture jest prioritet oko kojega se mora postići konsenzus građana i svih političkih stranaka. Domaće i EU izvore financiranja treba žurno usmjeriti tom cilju.

Prioritet je i izgradnja Jadransko-jonskog autoputa. On će strateški promijeniti nabolje položaj Hrvatske, posebice jadranske Hrvatske. Trasu autoputa treba utvrditi sa zainteresiranim državama i financijerima da bude optimalna za hrvatske potrebe.  Od tog projekta profitirat će i cijela regija, od Hrvatske do Grčke. EU financiranje, ali i naš najbolji interes, uvjetuju optimalno financijsko, prometno i ekološko rješenje za trasu. Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija i cijeli jug Hrvatske, najviše će profitirati.  Dubrovnik će s više pristupnih cesta biti povezan s autoputom. Uz to, autoput će vratiti život u dio Federacije BiH u kojem obitava dio hrvatskog naroda. Pelješki most, brze ceste i autoput komplementarni su projekti koji se ne isključuju, već međusobno upotpunjuju. 

Zato, pozivam na što brži početak izgradnje Pelješkog mosta i pripadajuće infrastrukture te dovršenje pregovora o Jadransko-jonskom autoputu kao strateških razvojnih projekata Republike Hrvatske. Pozivam i na zajedništvo po pitanju  strateških projekata razvoja RH koji često nadilaze mandat jedne Vlade, kako bi osigurali njihov nesmetan dovršetak u interesu svih građana Hrvatske", kaže Josipović.

Pročitajte više