Josipović: Pupovac misli da Hrvatska ima dva predsjednika, ali vara se, ja sam predsjednik i hrvatskih Srba

IAKO smo se ponadali da će se sapunica u kojoj glavne uloge tumače Josipović i Pupovac, uskoro prestati, još joj se ne nazire kraj. Hrvatski predsjednik u četiri je dana dao dva intervjua Novom listu u kojima je komentirao Pupovca i tjednik Novosti koji ga žestoko napada. Pupovac se jučer otvorio pred nekoliko kamera hrvatskih medija, pa tako i pred Indexovom, vezano za navedenu temu. Na Josipovićev odgovor nije dugo trebalo čekati.

Evo što je rekao za Novi list.

"Džakulu i Rodića, nisam izabrao za saveznike, niti oni to jesu. Oni vode svoju samostalnu politiku i ona je njihova stvar. Iskoristili su sadašnju situaciju da se više pokažu javnosti i da potvrde nepravednost sustava financiranja. Nemam nikakve pretenzije biti vođa Srba u Hrvatskoj. Ali, kao predsjednik Hrvatske jesam i predsjednik Srba. To Pupovac kao da ne razumije, kao da misli da Hrvatska ima dva predsjednika, jednog za Hrvate, drugog za Srbe. Želim da svi imaju jednake šanse i da se novac iz državne kase pravedno podijeli. Ali, i u Pupovčevim redovima ima neobičnih likova. Eto, ako bih bio malo ciničan, Đikić je nekada svoje tekstove potpisivao "Za dom spremni". Lijepa preporuka za biti urednik srpskih novina.", komentirao je predsjednik koji je ustvrdio da je i namjeravao otvoriti temu o Srpskom narodnom vijeću i Pupovcu i prije nego što je napadnut od strane Novosti.

"SNV i Pupovac su u razdoblju naše demokracije odigrali pozitivnu ulogu. Ali, s vremenom, izgradili su monopol, financijski i politički, koji zatvara mogućnost pluralizma unutar srpske manjine, koja financijsku moć pretače u političku ekskluzivnost.", kazao je Josipović Novom listu, zaboravivši da on ima prilično iskustva s monopolom.

Na pitanje novinara kad je zaključio da se SNV financira na nepravedan način, Josipović odgovara da je "taj zaključak sazrijevao posljednjih dva-tri mjeseca kad je dobio brojne pritužbe, ne samo srpskih organizacija, već i pripadnika nekih drugih nacionalnih manjina"

Pročitajte više