Josipović i Milanović izrazili sućut obitelji velikana Ante Sorića

U POVODU smrti negdašnjeg ravnatelja Galerije Klovićevih dvora Ante Sorića, predsjednik Republike Ivo Josipović danas je izrazio sućut njegovoj obitelji.

"S velikim sam žaljenjem primio vijest o smrti Ante Sorića, čovjeka koji je svojom snagom i idejama, talentom za organizaciju i marketing obilježio cijelo jedno razdoblje hrvatske kulture.

Njegova djelatnost u Muzejsko-galerijskom prostoru, iznad svega, od samog je osnivanja otvorila vrata te galerijske kuće ne samo struci već i širokoj publici. Svaki izložbeni projekt pretvarao je u poseban društveni i kulturni događaj. Od Dürera preko 'Riznice zagrebačke katedrale' do izložbe 'Drevne kineske kulture'.

Pionir koji je zadužio hrvatsko društvo

Brojne su i, u našem društvu, pionirske njegove zasluge u području kulturnog marketinga, kulturnog turizma, popularizacije i promocije umjetnosti. Došavši iz svijeta politike u svijet kulture, Ante Sorić u njemu se našao i zauvijek će ostati", stoji u poruci sućuti predsjednika Josipovića.

Ante Sorić umro je jučer u Zagrebu u 86. godini. Rodio se u Preku 1929. kao deveto od trinaestero djece. Osnovnu školu pohađao je u šibenskom sjemeništu, gimnaziju je također završio u Šibeniku, a u Zagrebu je diplomirao na Pravnom fakultetu.

Radio je u Socijalističkom savezu radnog naroda kao tajnik za nacionalna i vjerska pitanja, bio je zastupnik u Saboru, a obavljao je i mnoge druge poslove - u turizmu je radio kao načelnik odjela za turističku propagandu, a u kulturi je bio tajnik poznatom kolekcionaru Anti Topiću Mimari. Radni vijek završio je kao ravnatelj Muzejsko-galerijskog centra koji je djelovao u sklopu Zbirke umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara, s vlastitim izložbenim prostorom koji je 1996. preimenovan u Galeriju Klovićeve dvore prema izričitoj želji prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, navodi u in memoriamu općina Preko.

Ispraćaj 20. listopada u Zagrebu


Mnoge izložbe koje je priredio u Klovićevim dvorima brojem posjetitelja premašivale su sve dotadašnje i svaka je bila poseban društveni i kulturni događaj. Veliki projekt "Drevna kineska kultura" - izložba priređena u sezoni 1984./85. premašila je broj od 450.000 posjetitelja.

U rodnom Preku Ante Sorić sudjelovao je u mnogim kulturnim i društvenim projektima, među ostalim u osnutku Pučkog otvorenog učilišta "Dom na žalu", gdje je obnašao i dužnost ravnatelja.

Ispraćaj Ante Sorića bit će 20. listopada na Krematoriju u Zagrebu.

Milanović: Sorić zadužio hrvatsku kulturu velikim projektima

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović danas je u povodu smrti Ante Sorića izrazio sućut njegovoj obitelji ističući da je zadužio hrvatsku kulturu hrabrim i velikim projektima.

"Sa žalošću sam primio vijest o smrti gospodina Ante Sorića, iznimne pojave u hrvatskoj kulturi. Pamtit ćemo ga i kao političara i turističkog menadžera, ali prije svega kao iskrenog i dosljednog čovjeka koji je, vođen snažnom vizijom i nepresušnom energijom, zadužio hrvatsku kulturu hrabrim i velikim projektima. Promijenio je naš pogled na upravljanje i organizaciju kulture i umjetnosti i podario nam brojne i iznimno kvalitetne izložbe", navodi u izrazima sućuti i dubokog poštovanja obitelji Ante Sorića u ime Vlade i u svoje osobno ime premijer Zoran Milanović.

Pročitajte više