Josipović i Ministarstvo poljoprivrede demantirali Đakulu: Gotovina je svojim izjavama pokazao da je čovjek od načela

PREDSJEDNIK Ivo Josipović, ali i Ministarstvo poljoprivrede reagirali su na navode Veljka Đakule iz Srpskog demokratskog foruma.

> "Dok Gotovina poziva izbjegle Srbe da se vrate, vlast opstruira njihov povratak i reintegraciju"

Podsjećamo, Đakula je danas prozvao državu da na razne načine koči povratak izbjeglih građana srpske nacionalnosti. O svemu su obavijestili i Europsku komisiju, a od Vlade traže prekid etničke diskriminacije. Pri tom je podsjetio na nedavni poziv generala Ante Gotovine izbjeglim Srbima da se vrate u Hrvatsku, komentiravši da je to teško ostvarivo jer "vlast opstruira njihov povratak i reintegraciju".

"Gotovina je apsolutno pokazao da je čovjek od načela i da Hrvatsku doživljava kao demokratsku zemlju"

"Apsolutno je general Gotovina svojim izjavama pokazao da je čovjek od načela, principa i da Hrvatsku doživljava onako kako je ogromna većina ljudi doživljava - kao demokratsku zemlju u kojoj svaki njen građanin bez obzira na nacionalnost i na vjeru ima pravo na dostojan i kvalitetan život", izjavio je Josipović.

Tijekom posjeta Donjem Lapcu i Udbini osvrnuo se i na srbijanske najave novih istraga zločina iz Oluje. Josipović je uvjeren da je prije oslobađajuće presude generalima međunarodni sud proučio sve materijale.

"Riječ je vrhunskim pravnicima. Uostalom, do jučer su stručnjaci iz Srbije i kod nas govorili o kvaliteti i važnosti tog suda. Prema tome, ne vjerujem da će ikakva analiza tog materijala dati neki drugi zaključak", rekao je hrvatski predsjednik.

Hrvatska će i dalje biti dosljedna u progonu ratnih zločina, poručuje Josipović, skeptičan oko moguće revizije haške presude što je natuknuo Serge Brammertz.

Ministarstvo poljoprivrede: Đakulina izjava nije ni točna, ni istinita

Ministarstvo poljoprivrede također je odbacilo navode Srpskog demokratskog foruma, ali one koji tvrde da je 100-ak povratnika srpske nacionalnosti u općinama Dvor i Kostajnica na selektivnom udaru inspekcije Ministarstva.

"Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede u razdoblju od 14. svibnja do 28. rujna 2012. godine provela je nadzor održavanja poljoprivrednog zemljišta sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju i obrade poljoprivrednog zemljišta, te provođenja mjera osiguranja zaštite od požara. Poljoprivredni inspektori predmetni nadzor trebali su obaviti kod najmanje 10 pravnih i fizičkih osoba, odabiranjem objekata kod kojeg postoji indicija da se radi o poljoprivrednom zemljištu koje se ne održava sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju u smislu članka 5. ovoga Zakona, odnosno koje se ne obrađuje sukladno agrotehničkim mjerama ne umanjujući njegovu vrijednost na način da se provedbom inspekcijskog nadzora u cijelosti utvrdi činjenično stanje", piše u priopćenju.

Viši poljoprivredni inspektor za područje Hrvatske Kostajnice i Dvora, obavio je 12 inspekcijskih nadzora i to kod 12 fizičkih osoba. Od 12 spomenutih inspekcijskih nadzora njih šest je provedeno na području Općine Dvor, četiri na području Grada Petrinje, jedan na području Općine Topusko i jedan na području Grada Gline. U osam inspekcijskih nadzora viši poljoprivredni inspektor zapisnički je utvrdio nepravilnosti i nedostatke, te donio osam rješenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, te u pet slučajeva podnio optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu, javljaju iz Ministarstva.

"Dakle, može se zaključiti da navod iznesen u predmetnom upitu o '100-ak srpskih povratnika na selektivnom je udaru inspekcije u općinama Dvor i Kostajnica jer ne obrađuju poljoprivredno zemljište, i plaćaju 500 kn kazne' nije točan, niti je istinit", završava priopćenje..

Pročitajte više