Josipović o odnosu s Nikolićem: Žao mi je što je bilo nekih neodmjerenih izjava, ali to je vrijeme prošlo

Foto: Hina

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u petak u intervjuu Radioteleviziji Srbije da postoji napredak u odnosima Srbije i Hrvatske i da je, unatoč padovima, stvorena pozitivna klima.
Josipović je, gostujući u emisiji "Oko", istaknuo da je “između Srba i Hrvata potrebna izgradnja novog povjerenja što je najvažniji zadatak i najteži posao”.


Komentirajući odnos s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Josipović je rekao kako mu je ”žao što je bilo nekih neodmjerenih izjava, ali da je to vrijeme prošlo”.

Na upit o mogućnosti povlačenja tužbe za genocid, Josipović je naglasio da "hrvatska vlada po tom pitanju nije rekla ni da, ni ne, jer je riječ o osjetljivoj odluci”.

"Dogovor ovisi od toga da li ćemo dati dovoljno jakih razloga reći da nema smisla ići sa tom tužbom", smatra Josipović. On je naveo da je jedan od najvećih problema pitanje nestalih te da je to humanitarni, ali i politički problem.

Josipović je precizirao da Hrvatska 1.689 osoba još vodi kao nestale i da tu ima Hrvata i Srba. "Mi ne pravimo razliku nego službe koje se time bave to rade na profesionalan način", objasnio je predsjednik Hrvatske.

Prema njegovim riječima, u Srbiji i među ljudima koji su u vrijeme rata bili na položajima ima onih koji znaju gdje su pojedine grobnice i nema razloga da se te informacije ne otkriju.

Na upit kako je reagirao nakon što su mu predstavnici udruga izbjeglih hrvatskih Srba predali dokument sa zahtjevima tiskan na ćirilici, Josipović je odgovorio da ćirilica za njega nije problem, jer je to nekada bilo i hrvatsko pismo.

Prosvjedi ne predstavljaju hrvatsko društvo u dobrom svijetlu


Komentirajući sukobe i prosvjede zbog ploča na ćirilici u Vukovaru, predsjednik Hrvatske ocjenjuje da to ne predstavlja hrvatsko društvo u dobrom svijetlu.

"Potpuno je jasno da su hrvatska vlada i državni vrh odlučni da treba poštivati prava manjina, pa i kada je riječ o pismu", istaknuo je Josipović u emisiji "Oko" državne televizije Srbije.

Na reagiranja da se iza prosvjeda zbog ćirilice navodno krije želja da se Srbi protjeraju iz Hrvatske, Josipović je odgovorio da su reakcije nekih ljudi posljedica zločina koji se dogodio u Vukovaru i preko čega neki ne mogu prijeći, dok istodobno ima i onih koji to rade iz političkih motiva.

U povodu zahtjeva koje su mu uputili izbjegli Srbi iz Hrvatske, Josipović je rekao da je nekad problem inertnost državnog aparata, ali je ocijenio i da su neki zahtjevi opravdani, ne navodeći na koje se to odnosi.

Upitan zašto je manje srpskih investicija u Hrvatskoj, on je odgovorio da Hrvatska do sada nije imala dobru investicionu klimu ni prema kome i da nije riječ o diskriminaciji prema srpskim gospodarstvenicima.

"Na polju gospodarstva najmanje je prisutan nacionalizam", istaknuo je Josipović.

Josipović je 16. i 17 listopada boravio u prvom službenom posjetu Srbiji gdje mu je domaćin bio srbijanski kolega Tomislav Nikolić, a sastao se i s premijerom Ivicom Dačićem, predsjednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem i obratio se zastupnicima kao prvi hrvatski predsjednik koji je održao govor u srbijanskom parlamentu.

Pročitajte više