Josipović odgovara na Mesićev napad: Podržavao je Gadafija

RAZBUKTAO se otvoreni rat između sadašnjeg predsjednika Ive Josipovića i bivšeg Stjepana Mesića.

Prvo je Josipović u intervjuu doveo u pitanje potrebu postojanja Ureda bivšeg predsjednika te povlaštene mirovine za bivšeg čelnika države. Nakon toga se Mesić priopćenjem žestoko obrušio na Josipovića te mu poručio da bi bilo kratkovidno odustati od Ureda bivšeg predsjednika zato što on može pomoći kao politički i gospodarski lobist. Spočitnuo je Josipoviću neiskustvo te "nedorečenost i izbjegavanje zauzimanja jasnih pozicija". Uvrijedila ga je i Josipovićeva opaska da se borio za povlaštenu mirovinu te dodatak da će on nakon mandata nastaviti karijeru na fakultetu.

> Otvoren rat bivšeg i sadašnjeg predsjednika: Mesić se obrušio na Josipovića

Nastavak sukoba je stigao jučer navečer kada je Josipović Mesiću pobrojao grijehe.
"Izjava me malo razočarala. Ono što je danas legitimno je pitati se ima li kakav trošak, pa i trošak Ureda bivšeg predsjednika, opravdanje u funkcionalnosti. Ono što je istina, bez obzira što se to predsjedniku Mesiću ne dopada, jest to da danas nema niti jednog propisa koji bi uredio koje su to zadaće i koja su očekivanja društva od bivšeg predsjednika. Mislim da je to pogrešno", kazao je Josipović u Dnevniku 3 te dodao da će možda drugačije misliti, ako se to promijeni. 


Josipović je prigovorio Mesiću i da koristi svoj položaj za "privatne aktivnosti, pri čemu on i predstavlja sliku jednog dijela političke scene u Hrvatskoj". "Međutim, da bi to imalo tretman službenih, državničkih aktivnosti, to bi trebalo prvo negdje predvidjeti, a drugo trebalo bi predvidjeti i mehanizam usklađivanja stavova s onima koji su na izborima dobili legitimitet za vođenje države", kazao je Josipović i dodao kako tada vjerojatno ne bi bilo, uz sve dobre stvari koje je Mesić napravio, i onih loših kao što je podrška Gadafiju. 

"Povlaštena mirovina nije obveza, nego pravo"

Predsjednik smatra da Mesić nije shvatio njegovu želju da se otvori tema što se očekuje od bivših dužnosnika. "Malo smo se svi zakačili za novce i to je legitimno, jer danas mnogi ljudi gladuju. Nadam se da će predsjednik Mesić odstupiti od ovog stila kakav je proklamirao u ovom dopisu i da ćemo se svi skupa odlučiti raspraviti kakve institucije trebamo i kakva je njihova zadaća", rekao je Josipović i ponovio da će se nakon svog mandata vratiti na sveučilište i da će tamo dočekati mirovinu.

"Neću, kada po sili zakona odem u mirovinu, otići u povlaštenu mirovinu, jer to ni po sadašnjim propisima nije obaveza, nego je to pravo, koje neću iskoristiti, jer mislim da ću svojim radom zaslužiti pristojnu mirovinu", zaključio je Josipović.

Pročitajte više