Josipović posjetio Supetar i Škrip na Braču: Treba iskoristiti kapital prirode i dobrih ljudi

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Republike Ivo Josipović posjetio je danas Supetar te se u Galeriji "Rendić" sastao s gradskim čelnicima koji su ga izvijestili o rješavanju financijskih teškoća i vraćenom dugu od 24 milijuna kuna zbog kojeg je račun grada bio u blokadi.

"U proteklih godinu i pol dana uplatili smo gotovo 24 milijuna kuna obveza i time riješili sve dugove", rekla je gradonačelnica Supetra Ivana Marković, koja je tu dužnost preuzela pobijedivši na posljednjim lokalnim izborima kao kandidatkinja SDP-a.

Josipović je istaknuo da je doputovao u Supetar kako bi iz toga grada poručio da se uz napor, rad i inventivnost mladih ljudi mogu riješiti problemi kao što je to slučaj u Supetru.

Josipović pohvalio Upravu Supetra

"Gradska uprava Supetra, nakon preuzimanja dužnosti, uletjela je u tešku financijsku situaciju s dugovima, zatekla je sporove, blokade računa i neriješene imovinske probleme, ali su malo po malo uspjeli riješiti te probleme", rekao je Josipović.

Po njegovim riječima, supetarska Gradska uprava otvorila je novu epohu razvojnih projekata kojima bi taj, kako je rekao, prelijepi kraj trebalo učiniti još uspješnijim i atraktivnijim.

Također je rekao kako su mu na supetarskoj rivi danas prilazili stranci, pretežito Englezi, ali i gosti iz Australije i Novog Zelanda, koji su mu govorili da je Hrvatska prelijepa zemlja koja ima prekrasno more i obalu te će u nju ponovno doći jer su oduševljeni njezinim ljepotama.

Josipović: Treba iskoristiti kapital prirode i ljudi

"Taj kapital, ne samo prirode, nego i dobrih ljudi, treba iskoristiti", istaknuo je Josipović danas u Supetru.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković rekla je kako je nakon rješavanja nagomilanih dugova u Supetru počela izrada strateških dokumenta i projekata za razvoj toga grada.

"Počeli smo raditi plan razvoja Supetra, strategiju turizma i izmjenu i dopunu prostornog plana, a to su za nas velike stvari s velikim financijskim iznosima te se pripremamo za Europske fondove", rekla je Marković.

Ravnateljica Galerije "Rendić" Gita Dragičević rekla je, podsjećajući da je galerija dobila ime po supetarskom kiparu Ivanu Rendiću (1849.-1932.), da je Rendić prijateljevao i s Tinom Ujevićem, koji je 1929. i 1930. godine boravio u Supetru.

Predsjednik posjetio najstarije bračko naselje

Predsjednik Josipović posjetio je danas i najstarije bračko naselje Škrip, desetak kilometara jugoistočno od Supetra. To je naselje, prema povijesnim dokumentima, starije od dvije tisuće godina, rekli su mještani okupljeni ispred crkve sv. Jelene, koji su pljeskom pozdravili predsjednika Josipovića, koji je razgledao unutrašnjost crkve.


Josipović je u Škripu posjetio i Brački muzej, gdje je u knjizi posjetitelja napisao: "Zadivljen sam bogatom povijesnom baštinom i prirodnom ljepotom ovog kraja. Siguran sam da će briga o baštini pomoći očuvanju našeg identiteta, ali i zainteresirati brojne turiste."

Brački muzej u 2014. godini posjetilo 13.000 gostiju

Brački muzej u Škripu, kako je rečeno, ove je godine posjetilo oko 13.000 gostiju, pretežito stranaca.

Josipović je u Škripu obišao i mjesno groblje s očuvanom starohrvatskom crkvom Sv. Duha, koja, kako je rečeno, potječe iz 10. stoljeća, a izgrađena je u ranoromaničnome stilu.

Kasno poslijepodne Josipović će studentima Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu održati predavanje s temom "Glazba i politika".

Pročitajte više