Josipović se sastao sa zamjenikom zapovjednika NATO-a za Europu

Foto: Hina

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović primio je u utorak zamjenika zapovjednika NATO-a za Europu, generala zbora Philipa Breedlovea koji će u Splitu četvrtak biti na konferenciji načelnika stožera srednjoeuropskih članica NATO-a, te s njim razgovarao o stalnoj hrvatskoj potpori naporima NATO-a, država saveznica i partnera pri uspostavi i održavanju sigurnosti i mira, jačanju povjerenja i dijaloga, priopćeno je iz ureda predsjednika.

Hrvatska kontinuirano pruža potporu naporima NATO-a, državama saveznicama i partnerima, pri uspostavi i održavanju sigurnosti i mira, jačanju povjerenja i dijaloga, na globalnom planu i u okvirima jugoistočne Europe, kaže se u priopćenju i ističe NATO-ove operacije KFOR i ISAF, kao i hrvatsku odlučnost da sukladno politici Saveza nastavi svoj angažman u Afganistanu i nakon 2014., prvenstveno u području školovanja i obuke afganistanskih sigurnosnih snaga.

General Breedlove, koji je zahvalio Hrvatskoj na doprinosu koji kao punopravna članica pruža savezu, sastao se u utorak i sa zamjenicom ministra obrane Višnjom Tafrom i načelnikom Glavnog stožera hrvatskih oružanih snaga generalom zbora Dragom Lovrićem.

Uoči nadolazeće pete godišnjice hrvatskoga članstva u NATO-u, Tafra je rekla kako njegov dolazak Hrvatska shvaća "kao izravnu potporu malim i mladim članicama NATO-a. Činjenica jest da je NATO glavni i najčvršći oslonac obrane, to je bio i to će ostati i u budućnosti, naglasila je.

Generali Lovrić i Breedlove razgovarali su o trenutnim operacijama potpore miru pod vodstvom NATO-a u kojima sudjeluje i Hrvatska, o regionalnoj suradnji i suradnji Hrvatske sa susjednim zemljama, razvoju sposobnosti NATO-a i projektima unutar inicijative "Pametne obrane".

General Breedlove u srijedu će u Splitu posjetiti Hrvatsku ratnu mornaricu i sudjelovati na 3. konferenciji načelnika stožera oružanih snaga Srednje Europe koju organizira Zapovjedništvo američkih snaga u Europi (EUCOM).

Pročitajte više