Josipović se susreo s direktoricom Programa Ujedinjenih naroda za razvoj i izaslanstvom Agencije za mobilnost i programe EU

Foto: Dragan Matić/Cropix

PREDSJEDNIK Republike Ivo Josipović primio je Helen Clark, direktoricu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i bivšu premijerku Novog Zelanda, koja boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj povodom održavanja godišnjeg sastanka stalnih predstavnika Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Zagrebu.

Kako su priopćili iz Ureda predsjednika, tijekom susreta razgovaralo se o programima i projektima koje UNDP provodi u Hrvatskoj, kao i o dobroj suradnji koju UNDP ostvaruje s državnim institucijama na svim razinama.

Josipović je zahvalio na doprinosu i podršci koju UNDP pruža Hrvatskoj od ranih 1990. do danas, posebice u razvoju demokratskog društva, te u procesima pomirbe, lokalnom i regionalnom razvoju, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti.

Dodajmo i da je predsjednik primio i izaslanstvo Agencije za mobilnost i programe EU, znanstvenike iz inozemstva koji rade na istraživačkim projektima u znanstvenim ustanovama u Hrvatskoj te pomoćnika ministra za znanost i tehnologiju Sašu Zeleniku i pomoćnicu ministra za visoko obrazovanje Ružicu Beljo Lučić.

Razgovaralo se o rezultatima i planovima programa EURAXESS koji je važan korak u olakšavanju i povećavanju mobilnosti istraživača i znanstvenika te pridonosi ostvarivanju međunarodne znanstvene suradnje. Znanstvenici iz inozemstva koji trenutno rade na istraživačkim projektima u Hrvatskoj informirali su Josipovića o preprekama s kojim se susreću u Hrvatskoj, ali i o prednostima internacionalizacije znanosti.

Na kraju sastanka, Agencija za mobilnost i programe EU predstavila je Vodič za strane istraživača kojim se želi olakšati boravak stranim istraživačima i znanstvenicima u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte više