Josipovića će još godinu dana plaćati građani: "Moram i ja od nečega živjeti"

Foto: FaH

"ISTINA je! Dužnosnici koji su razriješeni 18. veljače 2015. godine aktivirali su ostvarivanje prava na naknadu nakon prestanka obnašanja dužnosti. Riječ je o Ivi Josipoviću, Zlatku Gareljiću, Saši Perkoviću, Tamari Obradović Mazal, Zrinki Vrbec Mojzeš, Danici Juričić Spasović, Maji Kocijan, Danji Šilović Karić, Lei Šiljak, Ani Šimudža i Petri Furdek", potvrdio je za Index Luka Đurić, glasnogovornik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Naime, riječ je o tome da će Josipović, kao i njegovi ljudi idućih šest mjeseci primati punu plaću, a idućih šest mjeseci pola plaće. Tzv. "bijeli hljeb" omogućava im zakon, a prema pravu na dužnosničku naknadu. Josipović će tako pola godina primati punu plaću od  skoro 25 tisuća kuna, dok će primjerice njegova bivša šefica kabineta Danisa Juričić Spasović primati 18 tisuća kuna koliko je imala kao šefica Josipovićeva kabineta.

222 tisuće kuna za Josipovića

Josipovićeva plaća iznosila je 24.768,24 kune, što znači da će kroz idućih šest mjeseci primiti 148.609,44 kuna. Narednih šest mjeseci Josipović svaki mjesec ima pravo na pola plaće, što je dodatnih 74.304,72 kuna. Ukoliko Josipović bude primao plaću iz proračuna čitavih godinu dana, na što ima pravo, ukupno će dobiti 222.914,16 kuna.

"Vraćam se na fakultet", najavio je Josipović u svojim prijašnjim javnim nastupima, no do sada nije spominjao kako bi mogao koristiti pravo na dužnosničku naknadu. Štoviše, nakon izbornog poraza rekao je kako mu je prvi zadatak vratiti se na zagrebački Pravni fakultet. Sredinom siječnja najavio je i razgovor na tu temu s dekanom. 

"Moram i ja od nečega živjeti"

Na pitanje zbog čega je odlučio tražiti da mu se plaća još godinu dana isplaćuje iz državnog proračuna, iako je ranije najavljivao povratak na Pravni fakultet, Josipović je odgovorio u razgovoru za RTL.

"Promjene u mojim planovima nema. Nastavljam svoju karijeru na sveučilištu, na Pravnom fakultetu. Ne koristim Ured, ne koristim mirovinu, nego se vraćam na svoj prijašnji posao. Naravno, dok se ne donese odluka, i pitanje je kad će me fakultet moći primiti s obzirom na raspored nastave, moram od nečega živjeti. To je standardna procedura koja se koristi u svim ovakvim slučajevima i koristili su je svi drugi", kaže Ivo Josipović.

Pročitajte više