Jovanović: Bozanić je građanima ukrao Božić, nismo očekivali onakav napad s oltara

Foto: Tea Čimaš, Goran Mehkek/Cropix

"AKO je netko hrvatskim građanima ukrao Božić, učinio je to zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić", rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Ministar je u Zagrebu odgovarao na novinarska pitanja o zdravstvenom odgoju i sukobu s Kaptolom. Još je jednom ponovio da neće odustati od uvođenja zdravstvenog odgoja te dodao da "nije očekivao napad s oltara na Božić".

Rekao je da se on "ne prepucava, niti svađa s bilo kim, nego zastupa stavove Ministarstva" te podsjetio da su stajališta Ministarstva donesena na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje, na temelju rada stručnoga povjerenstva za izradu kurikuluma "Zdravstveni odgoj".

Jovanović je također odgovorio na Grozdovu primjedbu da o zdravstvenom odgoju nije bilo javne rasprave, istaknuvši da se javna rasprava ne provodi ni o jednom kurikulumu, kako matematike, psihologije ili biologije, tako ni zdravstvenog odgoja. "Crkva ima jednu mogućnost da kroz nastavu vjeronauka provodi ono što želi, a u svemu ostalom Crkva i udruge nemaju mjesta u školama", rekao je.

Novinari su upitali i koliko su proračunskoga novca dobile udruge Grozd i David, a Jovanović je odgovorio da uopće nisu financirane jer nisu prijavile ni jedan projekt za financiranje, ali da može provjeriti jesu li te udruge bile prije financirane.

Opačić: Država treba osigurati znanstveno utemeljeno znanje, neplodnost raste upravo zbog spolnih bolesti

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić se također osvrnula na kritike Kaptola na dijelove zdravstvenog odgoja o rodnoj ravnopravnosti i spolnosti. Slaže se s ministrom Jovanovićem, ali je njezina retorika mnogo blaža. Rekla je da Crkva ima pravo na svoj stav, no djeca zaslužuju znanstveno utemeljeno obrazovanje.

"Oni imaju pravo na svoje mišljenje o svakoj temi, pa tako i o toj, a zadatak države je da osigura djeci u školi znanje koje je bazirano na znanstvenim činjenicama. Svaka rasprava je dobra koja će dovesti do nekih eventualnih poboljšanja, pa tako i ova. Vidim to samo kao razmjenu određenih dokumenata i mišljenja", rekla je Opačić.

Zdravstveni odgoj je, dodaje, nužan, jer je stanje među mladom populacijom dosta loše. Roditelji iz raznih razloga ne razgovaraju s djecom o nekim temama, primjerice, spolno odgovornom ponašanju koje im treba objasniti.

"Nažalost, sve je veći broj neplodnih parova i to prvenstveno zbog klamidije koja je spolno prenosiva bolest. Prema tome, kad već govorimo često o natalitetu, moramo znati da imamo sve više neplodnih parova upravo zbog spolno prenosivih bolesti. A to možemo rješavati samo tako da djecu educiramo o tome da se u spolne odnose ne može stupati neodgovorno", poručila je ministrica socijalne politike i mladih.

Stranka Ruže Tomašić traži Jovanovićevu ostavku

U javnu raspravu oko zdravstvenog odgoja uključio se i HSP dr. Ante Starčević, stranka koju u parlamentu predstavlja Ruža Tomašić. U priopćenju za medije zatražili su ostavku ministra Jovanovića.

U priopćenju ove minorne desničarske stranke, koje potpisuje tajnik Pero Ćorić, traži se Jovanovićeva ostavka zbog napada na Katoličku crkvu. Ističu da u Hrvatskoj živi 86 posto katolika, koji imaju pravo i obvezu sudjelovati u društvenom i javnom životu.

"Ovih dana svjedoci smo žestokih osuda i napada na Katoličku crkvu, a samim time i na vjernike i nevladine udruge koje s njom dijele i promiču isti svjetonazor. Neprimjereno je od vladajuće garniture koja si daje za pravo nazivati Katoličku crkvu zaostalom srednjovjekovnom institucijom s kojom se nema o čemu razgovarati. U takvoj retorici i istupima posebno se ističe ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji svojim neargumentiranim objedama pokazuje aroganciju, ali i neznanje, zaboravljajući kako je Katolička crkva oduvijek bila sa svojim narodom, vodila ga i prosvjećivala", priopćeno je iz HSP-a dr. Ante Starčević.

Pročitajte više