Jovanović: Neki sindikati imaju problema s razumijevanjem, državna matura nije samo prijemni ispit



MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović u sjeni predstavljanja izmjena Zakona o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju odbacio je prozivke sindikata da želi ukinuti državnu maturu najavljenim uvođenjem strukovne. Jovanović odbacuje prozivanja o političkom pritisku i ponavlja, državna matura nije samo prijemni ispit, kao što ni uvođenje strukovne mature nije rušenje državne.

"Mislim da neki sindikati imaju problema s razumijevanjem toga što čitaju. U svim svojim istupima bio sam vrlo jasan. Sve što radi Ministarstvo radi u cilju još kvalitetnije državne mature. Ona je negdje stala na pola puta. Dakle državna matura koja se sada provodi i strukovna matura koja će se tek provoditi, imaju jedan osnovan zadatak, poboljšati kvalitetu gimnazijskog i strukovnog obrazovanja", pojasnio je Jovanović.

Ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu i prepuštanje izbor ravnatelja školama neke su od predloženih izmjena Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, od kojih ministar Željko Jovanović očekuje da poboljšaju hrvatski školski sustav.

Na tom putu ukidanje ocjena na polugodištu je loše rješenje, smatra čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić. Predviđa da bi to izazvalo otpor ne samo učenika i roditelja, već i buru u zbornicama, pa se nada: "Da će ministar poslušati glas te struke i da ćemo u konačnici onda imati jedno zakonsko rješenje koje će biti svima prihvatljivo, a neće biti na uštrb vrednovanja učeničkih postignuća", rekao je Stipić. Ipak, pozdravlja prijedlog da ravnatelje škola biraju zaposlenici, a ne kao dosad politika.

"Nerijetko su se ravnatelji ponašali poput nekakvih faraona"

"Prošlost će postati zapošljavanje preko veze", poručuje ministar Jovanović. "Nerijetko su se ravnatelji ponašali poput nekakvih faraona i samostalno, bez ikakvih konzultacija sa školskim odborima, donosili odluke koje nisu bile utemeljene na struci nego na političkim vezama, rođačkim i tako dalje", rekao je Jovanović.

U Ministarstvu tek trebaju smisliti kako u manjim sredinama, posebice na otocima, riješiti manjak nastavnika, kako više ne bi bilo slučajeva da, primjerice, profesorica francuskoga jezika predaje i kemiju. Postojeći zakon od donošenja 2008. pretrpio je već četiri izmjene, no ministar poručuje, ova je zadnja, jer već iduće godine stiže novi zakon.

Pročitajte više