Jovanović o novom sustavu: Upisi u srednje škole neće biti stroži, nego pravedniji!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

U ŠKOLSKU godinu 2013./2014. godinu učenici će se u srednje škole prijavljivati i upisivati elektronički. Također će se bodovati uspjeh od 5. do 8. razreda, a ne kao ranije, samo u sedmom i osmom. Opći uspjeh u sva četiri razreda bit će izražen u dvije decimale.

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović smatra da je ovakav sustav pravedan te je odbacio ocjene da se postrožio režim. "Mislim da je postavka pogrešna. Režim se nije postrožio nego je postao pravedniji. Pravedniji na način da se svako dijete, sukladno svom uspjehu u školi, može upisati u školu koja odgovara tom uspjehu i mogućnosti. Dakle, način kako smo mi predložili, i nakon javne rasprave praktično usvojili dio primjedbi, je izuzetno pravedan, transparentan i daje bolji raspon svih učenika s maksimalnim brojem bodova", rekao je Jovanović.

Budući da će se novi sustav primjenjivati već od iduće školske godine, Jovanović je odgovarajući na pitanje rekao da to jest pravedno. Učenici su svoj uspjeh ostvarili tijekom školovanja i nitko ništa nije izmislio, rekao je ministar. "Ovo je prijedlog koji je utemeljen na struci, uspjesima učenika u 5., 6., 7. i 8. razredu. Potpuno suprotno nekakvim nagađanjima pokazalo se da je uspjeh učenika najbolji u 5. razredu. U 6. i 7. je nešto lošiji, a onda je izuzetno dobar u 8. razredu. To vam sve pokazuje na koji se način ocjenjivalo u školama", kaže Jovanović.

Ministar kaže kako je želja da se u školama doista uči za život te da ocjena bude objektivna. "Ovakav način bodovanja uz e-upise omogućit će nam da pratimo dijete od vrtića do doktorskih studija i da u svakom trenutku možemo reći u kojoj se školi radilo dobro", istaknuo je. "Dobivamo puno pregledniji raspon uspjeha u školi. Dakle, više se neće dogoditi da se netko, tko ima maksimalni broj bodova, ne može upisati u elitnu školu u Zagrebu zato što broj učenika s maksimalnim brojem bodova neće više biti tako velik kao što je bio do sada", pojasnio je Jovanović te naglasio da su uvažene sve primjedbe kroz javnu raspravu, a smatra da je napravljen dobar posao.

"Vjerujem da smo napravili jako dobar posao koji će omogućiti da se zaista rad u školi objektivno vrednuje i bude jedini kriterij upisa u srednje škole, a ne da se ispod stola, kroz plave koverte i razne druge načine pogoduje nekima koji su bili bliži nekim ravnateljima. Govoriti danas o opravdanosti smjene 14 ravnatelja je zapravo neodgovorno jer se govori o ljudima koji su kršili zakon. Mi u Hrvatskoj moramo napokon omogućiti da se sankcionira kršenje zakona. Svatko u svom resoru, a tako i ja u resoru znanosti, obrazovanja i sporta", rekao je Jovanović.

Pročitajte više